Китай ще създава единна азиатска криптовалута за борба с американския долар

Стефан Николов Последна промяна на 18 октомври 2022 в 15:33 1331 0

Crypto Yuan

Снимка OFFNews/Freepik

Блокчейн юан, илюстративна снимка

Изследователите от Китайския държавен аналитичен център предложиха създаването на единна азиатска криптовалута с цел дедоларизация икономиката на Азия. Предлага се създаването на токена "Азиатски юан", базиран на блокчейн технологията, който трябва да намали зависимостта на Азия от САЩ в сферата на международния бизнес.

Научната статия на изследователите Лю Донгмин, Сон Шуън и Чжоу Сюъджи от отдела на Китайската академия за обществени науки (CASS) бе публикувана в края на месец септември в интернет от списанието World Affairs journal, в което учените показаха по какъв начин създаването на единния азиатски юан ще намали зависимостта на Азия от щатския долар.

Идеята са създаването на всеобщ азиатски юан възникна именно сега, когато на Китай са наложени тежки санкции по отношение използването на американски хардуер, софтуер и въобще на всякакви американски технологии. На този фон Китай полага големи усилия, за да намали своята зависимост от доларовата система на САЩ, понеже се очаква влошаване на финансовите отношения с Вашингтон.

"След над 20 години задълбочена икономическа интеграция на икономиката страните от Източна Азия положиха много добра основа за съвместно регионално валутно сътрудничество. По този начин се създадоха благоприятни условия за създаването на единен азиатски юан" - съобщи South China Morning Post.

Предполага се, че новия дигитален токен ще обединява в една обща криптовалутна кошница 13 азиатски валути, включително китайския юан, японската йена, южнокорейския вон и валутите на още 10 държави членки на Асоциацията на държавите от Югоизточна Азия (ASEAN). Делът на всяка една от тези валути се предвижда да бъде равен на дела на специалните права на тираж на Международния валутен фонд и на новия международен резервен актив. От друга страна, новата азиатска криптовалута с е базира на технологията на децентрализирания разпределен регистър и ще предотвратява доминирането на една единствена азиатска страна, и едновременно с това ще премахва препятствията пред бъдещото съвместно криптовалутно сътрудничество.

Да напомним, че Китай още преди няколко години създаде и сега активно използва своята собствен криптовалута - цифровия юан (e-CNY). Към днешен ден са осъществени транзакции за общо над 100 милиарда цифрови китайски юана, което е аналогично на около 14 милиарда щатски долара. В страната вече работят над 5,6 милиона търговски обекта, които приемат цифровия юан.

Цифровият юан вече е националната криптовалута на Китай, предназначена да цифровизира икономиката. Проектът в много отношения е подобен на биткойна и другите виртуални валути, но основната разлика е, че e-CNY се издава и напълно контролира от Централната банка на Китай. В същото време, според китайското правителство, цифровият юан има същите предимства като децентрализираните валути.

Китай натрупа опит в тази сфера. Централната банка на страната участва в проекта Inthanon-LionRock, в рамките на който се осъществяват трансгранични преводи на CBDC криптовалути, като този проект също се базира на DLT технологията на децентрализирания разпределен регистър. В Inthanon-LionRock участват и централните банки на Тайланд, Хонконг и Обединените Арабски Емирства.

Създаването на единна азиатска криптовалута е следващата логическа стъпка в това направление, която ще даде възможност на азиатските страни свободно да търгуват помежду си без каквото и да било участие на американския долар.

Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !