Ким Кардашиян също „проплака“ от крипто регулациите

OFFNews Последна промяна на 03 октомври 2022 в 18:06 938 0

Kim Kardashian

Снимка Kim Kardashian/Instagram

Ким Кардашиян

Известната личност Ким Кардашиян също „проплака“ от крипто регулациите. ТВ и интернет звездата се съгласи да плати 1.26 млн. долара на Комисията за търговия с ценни книжа на САЩ (SEC). Причината е, че не е декларирала дохода си от 250 хил. долара под формата на криптовалута след промотирането на такава онлайн. Акцията идва само седмица след като прокурорите от няколко ключови щата в САЩ поискаха пълното спиране на българската криптобанка Nexo. А властите в Ню Йорк дори заведоха дело срещи родното дружество.

Кардашиян не е декларирала пред финансовия регулатор плащане от 250 хил. долара под формата на крипто активи. Срещу тях тя е пуснала пост в Instagram, който рекламира EMAX токени – специални активи ориентирани към метавселени и гейминг проекти. Платформата EthereumMax е базирана на криптовалутата и технологията зад Ethereum. Към поста е прикачен и линк, който да води до EMAX за повече информация.

В Instagram, звездата има 331 млн. последователи и това е огромна аудитория. Това е и една от причините за бързата и остра реакция на SEC. От финансовия регулатор обявяват, че „този случай трябва да напомни, че когато известни личности и инфлуенсъри промотират различни инвестиционни инструменти, това не означава, че са подходящи за всички“.

Самата Кардашиян и нейния адвокат не потвърждават или отричат да са нарушили закона. Според регулатора те са оказали пълно сътрудничество на властите, което е довело до бързо споразумение и готовност за изплащане на глобата. Звездата се е съгласила да не прави никакви реклами на крипто активи през следващите три години.

В съобщението на SEC се посочва, че Кардашиян е искала да реши казуса максимално бързо. Както и да избегне продължителни дела, за да може да се фокусира върху нещата, които ѝ предстоят.

Това не е първият гаф на звездата свързан с EthereumMax. Миналото лято тя пуска подобна промоция на EMAX токени, но различни инвеститори в платформата завеждат редица дела срещу нея. Причината е, че с нейната огромна популярност тя ще повиши много рязко търсенето на активите и ще надуе изкуствено цената им.

Криптовалутите и активите свързани с тях стават все по-засилен обект на държавни регулации. Българската криптобанка Nexo в момента е заплашена от затваряне на дейността ѝ в осем щата в САЩ, заради това, че не е регистрирана да извършва финансова и кредитна дейност. Компанията в момента се опитва да реши този проблем, като придобие местна стандартна банка, която има лиценз за подобни действия.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !