JPMorgan купува финтех стартъпа Renovite

Стефан Николов Последна промяна на 14 септември 2022 в 13:59 1403 0

Renovite

Снимка Renovite

Renovite

Американската банка JPMorgan купува стартиращата финтех компания Renovite. Чрез сделката, финансовата институция се стреми да се конкурира по-успешно на пазара на електронните разплащания, на който започнаха сериозно да се изявяват компаниите Stripe и Block. Тяхното влияние започна постепенно да се превръща в заплаха за JPMorgan Chase. Финансовите параметри на сделката с Renovite не се съобщават. От самата банка уточняват, че това придобиване ще ѝ даде възможност са създаване на B2B платформа за осъществяване на бързи транзакции, както и ще даде възможност за модернизиране на платежните ѝ технологии.

"Закупуването на Renovite ще ни помогне да достигнем поставената си цел за създаване и развитие на нова компютърна платформа от следващо поколение, която може да обработва банковите транзакции от целия свят" - заяви ръководителят на отдел "Разплащания и търговски решения" на JPMorgan Макс Нойкирхен пред CNBC.

Американският телевизионен канал допълва, че купуването на Renovite ще даде възможност на JPMorgan да ускори внедряването на нови решения в сферата на финансовите технологии. JPMorgan е най-големият в света доставчик на търговски услуги по обем на транзакциите, който последно време доста жестоко е конкуриран от стартиращи компании от рода на Stripe и Block, които се оказаха много успешни благодарение най-вече на използването на най-съвременен софтуер и хардуер, които лесно се мащабират и дават възможност за използването на съвсем нови методи за осъществяване на разплащанията.

"Ръстът на приходите на JPMorgan в тази сфера почти спря през 2021 г., отчасти защото банката започна да изостава в редица сегменти на електронната търговия и започна да предлага по-малко услуги в сравнение с конкуренцията" - заяви Такис Георгакопулос (Takis Georgakopoulos), ръководител на отдела за глобални разплащания. Той добави, че банката възнамерява тотално да промени тази ситуация и именно затова инвестира в най-новите технологии.

Купуването на Renovite е поредната сделка от поредицата сделки на JPMorgan в областта на финтеха. От края на 2021 г. до днес банката е купила пет стартъпа, като се започне от платформата за ESG инвестиране и се завърши с една британска компания, специализирана в производството на роботи, които могат да консултират клиентите по въпросите на тегленето на кредити, в сферата на инвестирането и други. Тази политика се води най-вече от директора на банка JPMorgan Джейми Даймън (Jamie Dimon), който е на мнение, че финтех играчите са истинска заплаха за традиционните банки. Покупката на Renovite се осъществява на фона на спада на чистата печалба на JPMorgan през второто тримесечие на тази година.

CNBC цитира и думите на глобалния директор на банката Майк Блъндина, който сподели, че през есента на 2021 г. JPMorgan е ползвал услугите на Renovite, а той е бил толкова впечатлен от продуктите и качеството на услугите на стартъпа, че е решил изцяло да купи младата компания. Според неговите думи новата plug-and-play технология на стартъпа в сферата на финтеха ще даде възможност на JPMorgan няколко пъти по-бързо да внедрява нови технологии за осъществяване на всякакви разплащания.

Нойкирхен допълва, че JPMorgan по принцип предпочита партньорската работа с финтех компаниите и купува неголеми дялове от тях, но Renovite е прекалено важен, за да не бъде изцяло притежаван.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !