Instagram пуска NFT поддръжка в над 100 държави по света

Стоян Ненов Последна промяна на 05 август 2022 в 16:56 6063 0

Instagram Collectables

Снимка Instagram

Instagram Collectables

След поредица от тестове, Meta е готова да въведе поддръжка на незаменими токени (NFT) в Instagram за над 100 държави по света. Това обяви Марк Зукърбърг в профила си в Instagram. Той допълва, че Coinbase и Dapper ще се интегрират в социалната мрежа за улесняване на създаването, споделянето и трансфера на NFT. Милиардерът ще пусне собствен токен с бейзболна картичка, която е имал като дете.

В последствие Meta допълни, че потребителите ще могат да използват портфейлите си в Coinbase и Dapper, за да публикуват своите NFT-та в Instagram. Компанията ще добави поддръжка и за Flow Blockchain.

Решението идва изненадващо бързо, след като през май т.г. компанията обяви, че е завършила тестове на цялостната функция сред потребители в няколко държави. Тогава Meta не се нае със срокове за масовото пускане на NFT поддръжка, но това ще е само началото. Компанията има амбицията да направи кросплатформена интеграция, т.е. потребителите на Facebook да могат да публикуват NFT-та в Instagram и обратното.

Как работи

Потребителите на Instagram ще могат да добавят NFT-та в своите основни публикации и лични съобщения. Възможна ще е интеграцията им и в Истории като стикери с добавена реалност. Всеки NFT ще има автоматични тагове дали е показан от неговия създател или притежател.

За сега потребителите няма да могат да купуват и продават NFT през Instagram. Интеграцията с портфейлите Coinbase, Dapper, Rainbow, MetaMask и Trust Wallet е за улесняване на публикуването им в платформата. Компанията все пак дава индикации, че обмисля да има и функция за обмен и продажба на NFT-та по-натам във времето. Публикуването и споделянето на токени в Instagram ще е безплатно и няма да се удържат никакви такси, казва Instagram.

Интересното е, че макар над 100 държави по света да получат достъп до NFT функцията, европейските не изглежда да са сред тях. Meta не дава конкретен списък на държавите. Вместо това компанията казва, че услугата ще е достъпна в Азия, Близкия Изток и двете Америки.

По-голяма сигурност

Meta е категорична, че няма да подцени NFT-тата. Компанията иска да изгради пространството за токените и то да е „лесно за достъп, да се гарантира, че технологията е сигурна и намалява негативното влияние върху околната среда“.

За целта NFT-тата ще подкрепят автори от различни сфери и произход и ще им дават възможност да генерират приходи по нови начини, включително чрез популяризиране на творенията си или продаването им. Освен това ще се добавят нужните инструменти за сигурност и ще има възможност хората да подават сигнали за NFT-та, които нарушават правилата. Meta планира и да продължи усилията си за използване на все повече енергия от устойчиви източници.

Компанията отбелязва, че това е стъпка от по-мащабна стратегия за откриване на повече и интересни ползи сред Web3 технологиите. Те ще са с фокус върху хората и осигуряването на повече възможности за тях да се развиват. Разработките ще помогнат и за намаляването на разходите и придобиването на знания, като компанията ще започне и кампания за NFT обучения, която ще запознава създателите на съдържание с този тип активи.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !