Японски компании създават дигитална валута базирани на йената

Павлин Луканов Последна промяна на 14 октомври 2023 в 19:41 647 0

Japan

Снимка Alex Knight/Pexels

Японски компании създават дигитална валута базирани на йената

Покрай възхода на технологиите с изкуствен интелект до голяма степен поутихна интересът към предходната гореща тема в технологичния сектор, а именно блокчейна и по-конкретно свързаните с това дигитални валути. Разбира се това беше очаквано и след срива в крипто сектора, който подкопа интереса на широката общественост. Разбира се блокчейн технологиите имат много по-голямо влияние, което ще продължи да се разраства в бъдеще.

Междувременно група японски компании възнамеряват да започнат издаването на дигитална валута от юли 2024 г. Тази валута ще се използва за транзакции и издаване на сертификати за чиста енергия. Цялата организацията на тази система ще е подпомогната от криптоборсата DeCurret.

GMO Aozora Net Bank ще издаде базирана на йената дигитална валута наречена DCJPY, като тя ще оперира в мрежа, която ще бъде създадена от DeCurret. От юли следващата година DCJPY ще се използва от телекомуникационната компания Internet Initiative Japan (IIJ) за сертификати за чиста енергия, които прилагат стойност за околната среда (environmental value) на енергията, която е придобита от енергийни източници отвъд фосилите.

Компаниите планират да въведат и възможност за търговия на тази валута чрез блокчейн технология. Токените на DCJPY ще бъдат подкрепени от банкови депозити и имат за цел да свързват банкови сметки за лесни транзакции. От DeCurret са повишили сигурността, използвайки решения на банките като KYC (know your customer) и практики срещу пране на пари (AML) заедно с проследяемо счетоводство. Така решението ще се различава от други блокчейн системи като стейбълкойн.

DCJPY също така би трябвало да намали значително разходите по уреждане на плащанията спрямо актуалната система на директни дебит и трансфери. Пускането на новата валута ще постави Япония сред малкото други страни, които въвеждат дигитални авлути подплатени с банкови депозити и блокчейн технологии. Посочва се, че DCJPY има висок потенциал за съвместно съществуване с планираната от централната банка на страната дигитална валута.

Консорциумът зад новата дигитална валута включва мегабанки като Mitsubishi UFJ Financial Group, Mizuho Financial Group и Sumitomo Mitsui Financial Group. В момента се провеждат срещи с регулаторните органи за изграждане на общо решение за дигитални разплащания. Предстои да видим дали този процес ще е успешен и в крайна сметка новата валута ще се наложи още от догодина. Има голяма доза вероятност DCJPY да получи шанс за развитие.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !