До небето и обратно – биткойнът може да достигне 100 000 долара през 2024 г.

Стефан Николов Последна промяна на 25 април 2023 в 14:42 652 0

Bitcoins

Снимка Michael Förtsch/Unsplash

До небето и обратно – биткойнът може да достигне 100 000 долара през 2024 г.

Цената на биткойна може да скочи до невероятните 100 хил. долара, прогнозират от Standard Chartered, цитирани от CNBC. Колапсът на Silicon Valley Bank и други американски финансови институции от среден клас затвърди позициите на биткойна като "децентрализиран, надежден и скъп цифров актив", посочва в своята статия анализаторът на Standard Chartered Джеф Кендрик.

"Виждаме че биткойнът (BTC) има потенциал до 2024 г. да достигне ниво от 100 хил. долара за бройка и считаме, че така рекламираната от различните медии "криптовалутна зима" най-после е приключила", казва Кендрик в своя материал."Сегашният стрес в традиционния банков сектор е изключително благоприятен за по-доброто представяне на BTC и потвърждава първоначалната предпоставка за Bitcoin като децентрализиран, надежден и скъп цифров актив", добавя Кендрик.

"Като се вземат предвид тези аспекти, считаме, че делът на BTC в общата пазарна капитализация на дигиталните активи може да достигне 50-60% през следващите няколко месеца“ (към днешен ден делът на биткойна възлиза на 45% от всички криптовалути).

Според данните на уеб портала CoinGecko, който извършва денонощен мониторинг на всички криптовалути, днес (9:40 часа наше време) биткойнът се търгуваше при цена 27 601.55 долара.

Кендрик обръща внимание и на това, че неуспехите на USDC на Circle и на другите така наречени стейбълкойни, които имаха за цел да постигнат 1:1 обвързаност с щатския долар, също са от полза за ръста в цената на водещата криптовалута.

Всички тези фактори, съчетани със стабилизирането на рисковите активи и появилата се неофициална информация, че Федералният резерв допълнително ще затегне паричната политика означава, че пътят на биткойна към ниво от 100 хил. долара става все по-открит и възможен, казва още експертът.

Привържениците на биткойна твърдят, че цифровата валута е актив, към който си струва да се диверсифицира във времена на икономически затруднения и обтегната геополитическа обстановка. Биткойнът е проектиран по такъв начин, че да има ограничено предлагане до максималните 21 млн. биткойна, което означава, че той трябва да поскъпне с нарастването на търсенето на алтернативни активи, за да се избегнат последиците от голямата инфлация.

Миналата година първата криптовалута не успя да се справи с този своеобразен и жесток тест, и се срина с цели 65% отбелязвайки втората най-лоша година за биткойна за всички времена. Но сега, въпреки ужасяващите фалити на FTX и Terra за десетки милиарди долара и наложените регулаторни ограничения, курсът на биткойна се стабилизира и продължава уверено да расте.

С всеки изминал ден се вижда, че цената на биткойна расте, което означава, че е много голяма вероятността той да се възстанови до предишните си рекордни нива. И още, курсът на основната криптовалута от началото на тази година има ръст от немалките 66%, което е още един много добър показател. Биткойнът показа, че може да устои на всякакви предизвикателства и прогнозата на Standard Chartered за ниво от 100 хил. долара съвсем не изглежда невъзможна.

Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !