Дигиталните портфейли са тук. Вижте как те ще променят финансите

Offnews Последна промяна на 26 февруари 2021 в 09:28 5967 0

digital wallet

През последните години дигиталният портфейл (т.нар. digital wallet) се наложи като една от най-модерните и перспективни финансови технологични услуги. Този тип решения позволяват на потребителите да обединят всички свои картови и други сметки в удобно приложение, най-често достъпно през смартфона. Това улеснява значително всякакъв вид разплащания и същевременно ги прави много по-сигурни. В добавка дигиталните портфейли увеличават възможностите за разплащане с разнообразни устройства като умни часовници, гривни, телефони, таблети и много други. Днес редица технологични компании, както и финансови институции вече предлагат такива решения, а в Европа тяхното навлизане получи допълнителен тласък, благодарение на влязлата в сила нова директива за платежните услуги PSD2.

В исторически план банковите институции са сред първите, които се дигитализираха, включително голяма част от операциите, свързани с обслужване на клиентите – карти, интернет, мобилно банкиране и т.н. Те обаче се забавиха по отношение създаване и управление на собствени дигитални портфейли и вече започват да осъзнават това“ - посочва Мердихан Исмаилов, продуктов мениджър на решения за финансови институции в Сирма Груп.

Според него, клиентското изживяване се е наложило като тема номер едно в сектора през последните години, особено когато става въпрос за дигитални финанси. “Ковид пандемията принуди както клиентите на банките, така и самите финансови институции да променят своите дългогодишни навици за ползване на финансови услуги. Създаването на собствени дигитални портфейли, основани на плащания от сметка в сметка е една от възможностите, които PSD2 регламентът предоставя. То може да помогне на банките да увеличат обема на плащанията посредством директен достъп до сметките, без значение в коя банка са” - добавя още Мердихан Исмаилов.

Самата Сирма Груп вече се позиционира успешно в този сегмент. Компанията, която има над 20-годишен опит в банковия и финансов сектор, създаде първия по рода си дигитален портфейл базиран на плащания от типа IBAN към IBAN. Той се нарича Up2Pay и е последно поколение дигитален портфейл за банки и търговци, който използва процесите на отворено банкиране за извършване на платежни транзакции, инициирани от търговец и упълномощени от потребител на платежни услуги.

Решението е подходящо както за банки, така и за застрахователни и лизингови дружества, както и инвестиционни мениджъри, а потенциален интерес биха имали също ритейлъри, онлайн търговци и др. То предлага многобройни предимства за всички участници във веригата на стойността - банката, търговците и крайните потребители.

То осигурява незабавност в получаването на парите, както и възможност да се организират паневропейски плащания, без необходимост от допълнителни оператори. Освен това може да намали значително транзакционните такси и комисионни, както и да подобри мигновеното получаване на финансови постъпления.

Крайните клиенти от своя страна могат чрез Up2Pay да обединят на едно място информацията за всички свои банкови сметки и в същото време да извършват платежни транзакции, избирайки желаната от тях сметка, независимо в коя банка е тя. Транзакциите са базирани на основния банков продукт - разплащателната сметка. В добавка, дигиталният портфейл може да се използва заедно със съществуващите системи за мобилни разплащания, позволявайки на клиентите да плащат за покупки със своите смартфони.

Сред най-важните характеристики на дигиталния портфейл на Сирма са инициирането и одобрението на плащане от сметка към сметка, незабавни плащания между портфейли, персонален мениджмънт на финансите и възможности за проверки на баланс, история на транзакциите и отчети, обслужване на плащания във физически и онлайн магазини. В добавка решението предлага и опции за плащане в магазини чрез сканиране - посредством NFC или QR код, за биометрично удостоверяване, за интеграция с последното поколение чатбот, базиран на изкуствен интелект, интеграция със софтуер за лоялност и награди, както и много други.

Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !