Бруталните последни часове на криптоборсата FTX

Стоян Ненов Последна промяна на 10 февруари 2023 в 12:23 1434 0

FTX Crysis

Снимка Bybit/Flickr

Бруталните последни часове на криптоборсата FTX

През ноември 2022 г. една от най-големите криптоборси в света FTX се срина, като доведе до милиарди долари загуби. Основателят ѝ Сам Банкман-Фрийд (наричан SBF от почти всички заради дълго си име) беше арестуван и в последствие пратен под домашен арест.

Има няколко обвинения срещу него, включително пране на пари, финансови измами, нарушаване на правилата за финансиране на политически кампании, завличане на средствата на клиентите. Двама от неговите най-близки служители също бяха задържани, като сключиха сделка с прокуратурата, признаха се за виновни и се очаква да свидетелстват срещу него в съда.

FTX е основана през 2019 г. и за кратко време се превръща в една от най-големите криптоборси. Сривът ѝ обаче е бил още по-бърз – по-малко от седмица, разказва Financial Times в обширен репортаж. Той показва как „малка група милиениъли-милионери и дългогодишни приятели се паникьосват и отчайват докато забиват компания на стойност 40 млрд. долара в земята“.

Всичко започва на 7-ми ноември, когато SBF изпраща заявка до дъщерната фирма Alameda, да започнат да продават портфолиото възможно най-бързо. А причината е, че клиентите в другата компания – FTX искат да изтеглят средствата си и тя не може да ги осигури. А конкурент заплашва да пусне свои активи от криптовалутата FTT на стойност 500 млн. долара на пазара, за да я срине. Точно, когато става ясно, че компанията му има силна зависимост от нея.

FTX няма средства, защото е заложила голяма част от тях в други активи, включително изкупувайки луксозни имоти по света, които се използват от служителите на фирмата. Първоначално SBF е против идеята за обявяване на банкрут и смята, че ще съберат средствата лесно чрез инвеститори. Оказва се обаче, че не става дума за проблем с ликвидността, а с платежоспособността. FTX просто не може да покрие активите на клиентите. SBF игнорира предупрежденията на ръководството и продължава да търси инвеститори.

Ден по-късно повечето служители вече научават за проблемите. Вече е късно и за теглене на техните спестявания, но повечето все още вярват на FTX. Тогава се провежда и разговора с конкурента OKX, чийто основател Леникс Лай предлага помощ. В сряда обаче FTX вече се нуждае „от около два милиарда долара“, за да избегне срива, научава SBF.

През 2019 г. SBF се хвали пред репортери, че е най-добрият в света в набирането на средства. Сега обаче не успява да докаже това. Получава поредица откази от инвеститори, фондове, борси, банки. Лай не може да помогне с толкова средства и предлага да се говори с Чангпенг Жао – шефът на Binance – най-голямата криптоборса. Двамата с SBF са конкуренти и не в особено добри отношения, след като Жао е бил инвеститор в FTX, но напуснал поради различни мнения. SBF няма избор и се свързва с него. И тази възможност пропада, макар първоначално SBF да казва, че има постигната сделка, но всъщност Binance казва, че ще се съгласи едва след като прегледа счетоводните книги.

SBF представя ситуацията като готова сделка пред служителите. Много от тях са разочаровани и започват да напускат. Информацията за драмите започва да излиза по социалните мрежи. Вече и адвокатите се намесват, а институциите се активират и започват проверки.

Започват да валят и „покани“ към SBF да се среща с регулаторите. Той отлага с аргумента, че няма време. Всички сделки и помощи пропадат. Служителите и ръководството губи надежда и започват да се огъват под напрежението. Развива се възможно най-лошият сценарий за FTX. Постепенно водещи лица в ръководството просто опаковат багажа си и си тръгват без да кажат на никого.

SBF продължава да смята, че ще се справи, но вече е „генерал без армия“. Останал е практически сам с няколко служители. Адвокатите го убеждават в петък да подпише заявката за обявяване на банкрут. С това проблемите на FTX приключват, но тези на SBF започват. Той е задържан, а институциите започват мащабни разследвания, които продължават и в момента.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !