Браузърът Microsoft Edge може да получи вграден криптопортфейл

Стоян Ненов Последна промяна на 20 март 2023 в 14:52 615 0

Etherium

Снимка DrawKit Illustrations/Unsplash

Браузърът Microsoft Edge може да получи вграден криптопортфейл

Пазарът на криптовалути и активи преминава през доста предизвикателства, но въпреки това запазва сравнително голям интерес. Достатъчен, че да мотивира ИТ гигант като Microsoft да развива проекти в тази сфера.

Компанията е започнала работа по версия на интернет браузъра Edge, която разполага с вграден портфейл за криптовалути и NFT, съобщава BleepingComputer. Той ще е съвместим със системата на Ethereum, като за момента е тестов и дори не е обявен официално от Microsoft.

Edge Crypto Wallet е открит от почитател на Microsoft, който е разглеждал канала за разработчици на браузъра. В него той е открил част от кода и екранни снимки на портфейла, който все още не е наличен дори за членовете на програмата Insider. Смята се, че е достъпен само за много ограничен тест за малък брой разработчици.

В описанието на портфейла е описано, че той не е обвързан с нито една фирма или компания. Това означава, че потребителят има пълен контрол над портфейла и активите, които съхранява в него. Microsoft пише още, че няма да има достъп до паролата и ключа за възстановяване на достъпа. Това означава, че ако потребителят ги загуби, може да се окаже невъзможно да използва акаунта.

Софтуерният гигант е описал още, че проектът е конфиденциален и не трябва да се споделят подбробности за него. Компанията е предупредила участниците в теста, че ще използват собствени финансови активи и в случай на загуба, те няма да им бъдат възстановени.

Първоначалната активация на портфейла е лесна. Той е вграден в Edge, така че не се налага инсталирането на нищо допълнително. Потребителят просто генерира парола и фраза за възстановяване на достъпа, която да е от 12 думи. Портфейлът след това издава Ethereum адрес, който да се използва за изпращане и получаване на криптовалута през мрежата на Ethereum.

Този адрес може да се споделя публично и да се използва както всички други криптопортфейли, включително и за разплащане на стоки и услуги. Ще се генерира и QR код за по-лесно споделяне. Edge Crypto Wallet поддържа и едновременното създаване и използване на няколко профила, така че потребителите могат да използват и повече от един портфейл.

Той може да се свързва и с други децентрализирани приложения. Microsoft ще работи с Consensys, за да предлага и вграден в портфейла обмен на криптовалути между Ethereum, Dai Stablecoin, Uniswap, USD Coin и Tether Coin. В кода на портфейла има индикации, че не е изключено в бъдеще да има поддръжка и на Bitcoin, което ще направи потрфейла още по-популярен.

Официалният коментар на Microsoft по темата е лаконичен. Компанията казва, че постоянно тества нови функции за клиентите си. Тя редовно събира и обратна връзка от потребителите, но „за момента няма какво повече да споделим“.

Идеята на Microsoft е интересна стъпка за компанията. Досега софтуерният гигант не е правил големи маневри в тази ниша. Изпълнителният директор Сатя Надела обаче иска Microsoft да има участие във всички актуални сфери и компанията да е доста по-отворена отпреди. Затова решението да обърне внимание и на криптовалутите не е изненада.

Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !