Биткойн надмина цена от 41 000 долара

Павлин Луканов Последна промяна на 04 декември 2023 в 15:49 737 0

Bitcoin

Снимка Michael Förtsch/Unsplash

Биткойн фючърсите засилиха ролята на криптовалутата

Биткойн направи това за криптовалутите, което ChatGPT за сектора генеративните решения с изкуствен интелект. След нея се появиха множество други криптовалути, а така започна и бумът на сектора, който разбира се привлече всевъзможни инвеститори. Това обаче придаде доста спекулативен изглед за сектора и стойностите на тези валути варират значително.

В този ред на мисли биткойн надмина стойността от 41 000 долара, възвръщайки загубените преди това позиции. В началото на тази седмица беше отбелязано поскъпване от 5.1% до 41 746 долара, а така ръстът през 2023 г. достига до 152%. Подобни нива бяха отбелязани преди това през април 2022 г. преди големия колапс, в който отбелязани загуби на стойност 2 трлн. долара. По-малките токени като етер (Ether) и Dogecoin също бележат поскъпване.

Инвеститорите са обнадеждени от ограничаване на инфлацията и очакванията за спиране на ръста на лихвите. Крипто секторът също така е в очакване на изхода на решенията за нови разрешения за биткойн ETF. Това са легални фючърси, които проследяват стойността на токена и се търгуват на традиционни фондови борси, а не на специализираните такива за криптовалути.

Интересно е да се отбележи, че възстановяването на биткойн се случва и въпреки някои негативни новини, включително някои мерки срещу сектора в САЩ и обвиненията за измами от страна на FTX и Binance. Според някои анализатори възможната поява на ETF е сигнал за съзряване на индустрията и влизането на повече инвеститори. Има обаче и някои индикации за това, че валутата е надценена.

Поскъпването на Биткойн през настоящата година надскача други активи като акции и злато. Освен това догодина се очаква и едно значително събитие, което може допълнително да увеличи стойността на токена. Става дума за намаляване на половина на броя токени, които копачите получават за работата си. Това е част от процеса за ограничаване на общия брой токени до 21 млн. След предходните намалявания на добива токенът достигна рекордни нива.

Пазарът на криптовалути като цяло е под рекордните си стойности постигнати по време на пандемията. Пикът на Биткойн беше през ноември 2021 г. когато токенът струваше близо 69 000 долара. Въпреки позитивният ход на сектора като цяло, все пак остават опасенията за това, че секторът е изложен на повече възможности за спекулация. Все пак всички сме свидетели на това как много лесно, дори само чрез няколко публикации в социалните мрежи е възможно да се намали или пък да се увеличи стойността на дадена криптовалута.

Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !