Bitcoin ETF или фондови криптоактиви вече са разрешени в САЩ

Стоян Ненов Последна промяна на 12 януари 2024 в 15:34 1065 0

Bitcoin

Снимка David McBee/Pexels

Bitcoin ETF или фондови криптоактиви вече са разрешени в САЩ

Американската Комисия по ценни книжа и фондови борси (SEC) загуби съдебна битка с компанията Grayscale, което доведе до разрешаване на Bitcoin ETF – Exchange Traded Funds в САЩ, съобщава CoinDesk. ETF са стандартни борсови активи, които позволяват да се инвестира и залага спрямо цената да стоки, продукти и акции.

Това е много популярен метод за борсова търговия, като се използва от десетилетия. Затова имаше и голямо желание от страна на криптоиндустрията да бъде разрешено да се приложи и за виртуални валути. Аргументът е, че това ще увеличи доверието в тях и ще ги направи много по-лесно достъпни за инвеститорите. Една от основните причини е, че чрез Bitcoin ETF ще може да се играе с цената на криптовалутата без да е нужно да се притежават виртуални монети. По същия начин има ETF за злато, петрол и др.

Към SEC са подадени доста искания от борси и криптокомпании да търгуват и да предлагат ETF с виртуални активи. Досега Комисията не ги одобряваше, но след загубеното дело всички 11 са разрешени въпреки сериозното недоволство на ръководството ѝ.

Председателят на SEC Гари Генслър обяви, че загубното дело е причината за даване на разрешителните, но това не означава, че Комисията променя позицията си спрямо криптовалутите. „Не сме одобрили или подкрепили Bitcoin. Инвеститорите трябва да продължат да са внимателно за огромното количество рискове с Bitcoin и продукти, чиято стойност е свързана с крипто“, подчертава Генслър.

Той допълва, че „Bitcoin е предимно спекулативен, нестабилен актив, който се използва за нечестни дейности, включително криптооткупи, пране на пари, заобикаляне на санкции и финансиране на терористи“. Генслър също така подчертава изрично, че издадените разрешения за ETF „по никакъв начин не сигнализират желанието на Комисията да одобри стандарти за криптоактивите. Разрешението не сигнализира и нищо за мнението на комисията за статута на други крипто активи“.

Въпреки острите критики на SEC, индустрията очаквано е много доволна от развоя. Има големи очаквания, че това ще бъде последвано и от разрешения за ETF търговия с ether, коментира CoinBase. Според привържениците на идеята, ETF ще направи криптовалутите по-атрактивни и интересни за повече хора и инвеститори и в дългосрочен план това е полезно за всички.

„Крипто е тук, за да остане и търговията с ETF-и допълнително ще разшири приемствеността“, коментират от CoinBase. Те посочват, че по света има 425 млн. души или 5% от населението, които вече притежават криптовалута, а само в САЩ са 52 млн. души. Същевременно американските домакинства имат активи за над 154 трилиона долара, като около 58 трилиона от тях се управляват от банки, брокери, фондове и т.н. Всички те сега ще имат достъп и до Bitcoin ETF, а скоро и до други крипто ETF, което създава много повече възможности за инвестиции, смятат привържениците на идеята.

Критиците пък казват, че ETF увеличава риска от загуби за повече инвеститори, защото цените на Bitcoin са много нестабилни и непредвидими. А криптовалутите нямат защити за инвестиции, като не изглежда да има такива и за свързаните с тях ETF.

Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !