Binance също получи обвинения за нарушаване на американски регулации

Стоян Ненов Последна промяна на 28 март 2023 в 14:35 303 0

Binance NFT

Снимка Binance

Binance също получи обвинения за нарушаване на американски регулации

Една от най-големите борси за обмен и търговия с криптоактиви, Binance, също се присъединява към клуба на компаниите от този бранш с проблеми с властите. Американската Комисия по фючърси и търговия (CFTC) заведе дело срещу Binance с няколко обвинения.

Те са както срещу компанията, така и персонално срещу нейният изпълнителен директор Чангпенг Жао, както и бившия директор по правна съвместимост Самуел Лим. Според CFTC Binance е нарушавала целенасочено правилата и е привличала и помагала на американски потребители да заобикалят ограниченията за търговия с криптоактиви в платформата ѝ.

Комисията казва, че Binance, Жао и Лим са нарушили 8 различни изисквания и ограничения на Закона за обмен на активи. CFTC иска от съда да наложи забрана за регистрацията и търговията на Binance в САЩ, както и да изчисли адекватни глоби.

CFTC твърди, че Binance е предлагала нерегистрирани деривати на криптоактиви на американски клиенти. Компанията е обвинена, че не е изисквала от клиентите си да се идентифицират с лични документи, както е изискването. Комисията също така е на мнение, че борсата се е структурирала по начин, който да ѝ позволи да избегне или отложи максимално регистрация в САЩ и дори е давала насоки на американски клиенти как да избегнат собствените ѝ мерки за проверка.

CFTC се позовава на чатове и имейли от кореспонденцията на Жао и Лим с други служители. Регулаторът казва, че Жао лично е следил и ръководил тези действия, а Лим е знаел и в някои случаи е помагал. Те са давали насоки към други служители как да процедират с големи играчи на борсата, за да им помага да продължават да имат достъп до нея. Това е било важно за Binance, тъй като компанията се финансира от таксите, допълва комисията.

„Действията ни демонстрират, че няма локация или твърдение, че липсва локация, които ще попречат на CFTC да защити американските инвеститори. Казвал съм го и преди, че CFTC ще продължи да използва всичките си правомощия, за да открива и спира злоупотреби в нестабилния и рисков пазар на дигитални активи. От години Binance знае, че нарушава правилата на CFTC, като работи активно, за да запази потока на парите и да избегне изпълнението им. Това трябва да е предупреждение за всички в света на дигиталните активи, че CFTC няма да толерира съзнателно избягване на американските закони“, казва председателят на комисията Ростин Бенам.

Малко по-късно Binance публикува отговор на обвиненията в своя сайт. Компанията нарича делото „неочаквано и разочароващо“, като казва, че е работила с CFTC в търсене на решение в продължение на повече от две години. Тя твърди, че според първоначалния преглед на обвинението, то изглежда „непълно цитиране на факти и не се съгласяваме с описването на много от проблемите в жалбата“.

Binance твърди, че има най-добрите и сложни системи за проверка и осигуряване на съвместимост и изпълнение на изискванията в бранша. Тя казва, че има и изграден екип от над 750 души, които да проверяват потребителите и да следят за злоупотреби. Като пример за ефективността на екипа, Binance посочва, че досега този екип е разгледал над 55 000 сигнала на властите и е помогнал за блокирането и/или конфискацията на над 125 млн. долара. през 2022 г. и над 160 млн. долара от началото на годината досега.

Жао заявява, че лично следи спазването на правилата, като той и компанията отричат каквито и да е нарушения. Той благодари на клиентите и казва, че Binance ще продължи да сътрудничи на регулаторите в техните проверки.

Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !