Белият дом обвини Конгреса за проблемите с крипто регулациите в САЩ

Стоян Ненов Последна промяна на 30 януари 2023 в 13:44 644 0

Crypto Chess

Снимка Kanchanara/Unsplash

Белият дом обвини Конгреса за проблемите с крипто регулациите в САЩ

Администрацията на американския президент Джо Байдън отправи критики към Конгреса, че изостава с въвеждането и налагането на важни регулации за криптоактивите. Четирима от старшите съветници на Байдън публикуваха в блога на Белия дом призив към Конгреса да „полови повече усилия“, за да въведе крипторегулации, съобщава Decrypt.

Съветниците предлагат пътна карта, чрез която да се овладеят основните рискове на криптоактивите. Те отбелязват, че 2022 г. беше „тежка година за криптовалутите“ и правят ретроспекция на основните проблеми. „Много от ежедневните инвеститори, които се довериха на криптокомпании, понесоха сериозни загуби, но за щастие, разрухата в криптопазара имаше минимален негативен отзвук върху финансовата система“, отбелязва Белият дом.

Съветниците казват, че миналата година са получили искане от Байдън да идентифицират рисковете на виртуалните активи и да предложат мерки за тях. Сред тях е първата рамка за разработка на дигитални активи „по сигурен и отговорен начин“. За пример е даден фактът, че някои издатели на криптовалути „игнорират приложими финансови регулации и основни контроли на риска, както и практики, които да защитават домакинствата, бизнеса и икономиката“.

Посочен е и проблемът, че някои борси за криптовалути „често подвеждат потребителите, имат конфликти на интереси, не съобщават адекватно проблеми или директно извършват измами“. „Заради слабата киберсигурност на индустрията, Корейската народно-демократична република открадна над милиард долара, за да финансира агресивната си ракетна програма“, пише още Белият дом.

Като добра практика е посочена инициативата на някои отделни агенции да издават препоръки и насоки за криптоактиви където е приложимо. Агенциите обаче могат да работят в рамките на наличния закон и не могат да достигнат желаното ниво на регулация без обновяване на правилата.

„Конгресът трябва да увеличи усилията си. Например да увеличи правомощията на регулаторите да предотвратяват неправомерно използване на активите на клиентите, да отстраняват конфликти на интерес и др. Конгресът трябва да подобри прозрачността и изискванията за публичност на компаниите за криптовалути, за да могат инвеститорите да взимат информирани решения за финансовите и екологичните рискове“, препоръчва още Белият дом.

Има и предупреждения към законодателите. „Конгресът може да усложни работата ни и да влоши рисковете за инвеститорите и финансовата система. Регулациите не трябва да дават на мейнстрийм институции, например пенсионните фондове, да се гмуркат с главата напред в криптовалутите“, предупреждават съветниците. Според тях именно фактът, че много от традиционните финансови институции ограничиха крипто експозициите си, е предотвратило проблеми за тях при срива на пазара.

„Администрацията напълно подкрепя отговорните технологични иновации, които правят финансовите услуги по-евтини, бързи, безопасни и достъпни. За да се случи това, новите технологии ще се нуждаят от съизмерими защити, които ще гарантират, че те са сигурни и полезни за всички и че новата дигитална икономика работи за всички, не са малцина“, пише още Белият дом и отново призовава, че това може да се случи с налагането на разработената рамка и съвместната работа с Конгреса.

Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !