България подготвя първи регулаторни мерки срещу криптоактивите

Юлиян Арнаудов Последна промяна на 13 март 2023 в 15:19 741 0

Crypto trade

Снимка Austin Distel/Unsplash

България подготвя първи регулаторни мерки срещу криптоактивите

Българското служебно правителство предлага да се положат първите крачки в приемането на регулация на криптоактивите. Министерството на финансите (МФ) е внесло проект за обществено обсъждане, според който всички извършващи пазарна дейност базирана на блокчейн технологията ще трябва да се впишат в специален регистър. Регистрационният режим важи, както за компании, така и за физически лица.

Нарушителите ще бъдат санкционирани сурово. За физически лица тя е в размер от 20 до 50 хил. лева и от 40 до 100 хил. лева при повторно нарушение. Компаниите ще бъдат глобявани с от 40 до 100 хил. лева и при повторно от 100 хил. до 10 млн. лева. Комисията за финансов надзор (КФН) поема функцията да следи търговията с криптоактиви в България.

Предложената регулация е следствие от усилията на страната да хармонизира своето законодателство с приетите нови правил за блокчейн системи в Европейския съюз (ЕС). Брюксел прие идеята да се изгради единна блокчейн инфраструктура и съответно да се засили надзора над лицата, които осъществяват дейност с подобни активи. В България хармонизирането ще стане с промени в Закона за пазарите на финансови инструменти. 

Проектът на МФ за криптоактивите предвижда последните да се третират като финансови инструменти за търговия. Това тяхно приравняване изисква налага регистрационния режим, който е описан по-горе. За момента в България няма лицензирани такива компании или лица, поради простата причина, че търговията с криптоактиви попадаше в „сива зона“ на местното законодателство. Обикновено такава дейност се извършва чрез чуждестранни звена или фирми през международни платформи.

Регулациите на криптоактивите е гореща тема покрай банкрута на редица големи компании от сектора, като FTX в САЩ, например. В Щатите подобен лицензионен режим съществува от известно време. Жертва на него попадна българската криптобанка Nexo. Тя заплати глоба и обеща от 1 април да напусне напълно американския пазар, след поредица от обвинения в няколко щата за нерегламентирана дейност и отказ за лицензиране.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !