Федералната комисия по комуникациите на САЩ (FCC) съобщи кои са петте китайски компании, които са най-голямата заплаха за националната сигурност на страната в съответствие със закона от 2019 година, който има за цел да защити комуникационните мрежи на Северна Америка. Това са китайските компании Huawei Technologies Co, ZTE Corp, Hytera Communications Corp, Hangzhou Hikvision Digital Technology Co и Zhejiang Dahua Technology Co.

Законът за безопасни и надеждни мрежови връзки от 2019 година (Secure and Trusted Communications Networks Act), който влезе в сила през месец март 2020-та, изисква от FCC да идентифицира компаниите, произвеждащи телекомуникационно оборудване и услуги, които създават неприемлив риск за националната сигурност на САЩ.

Този списък е част от по-голямото ръководство, което гарантира, че при изграждането на мобилните мрежи от следващо поколение, мобилните оператори на САЩ няма да повтарят грешките от миналото и няма да използват апаратура или услуги, които са заплаха за националната сигурност на САЩ и безопасността на американците“ – заяви председателят на FCC Джесика Роузенворсъл (Jessica Rosenworcel).

През месец декември миналата година FCC въведе регулаторни правила, които задължиха американските мобилни оператори да демонтират и/или заменят оборудването, произведено от китайските компании ZTE и Huawei. А в края на миналата година Сенатът одобри финансиране в размер на 1,9 милиона щ. долара за компенсация на щетите, свързани с подмените на китайската техника.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *