Предизвикалата редица спорове и спекулации инициатива на Facebook да създаде нова криптовалута ще бъде ребрандирана. Занапред вместо Libra тя ще се нарича Diem. Съответно и едноименната асоциация, която обединяваше партньорите на социалната мрежа в това начинание, ще получи ново име – Diem Association.

Новината идва насред слуховете, че Facebook възнамерявам въпреки всички трудности да стартира новата криптовалута под някаква форма още през януари.

Това обаче няма да е лесно, предвид големия брой критици на проекта, сред които има и финансови регулатори на редица страни. Повече от десет щата в САЩ, сред които и Ню Йорк, все още не са дали разрешение за функциониране на новата виртуална валута. Под въпрос е и позволението от швейцарския финансов регулатор, което също има важно значение за проекта.

Същевременно общността на блокчейн и криптовалутите също гледа критично на проекта. Според много от експертите в този сегмент, начинанието на Facebook ще обезсмисли основната идея на криптовалутите – тяхната децентрализация и независимост.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *