За 12 часа е блокиран профилът на Доналд Тръмп в Twitter. Причината е в публикуването на постове с неподходящо съдържание като от социалната мрежа заявиха, че ако нарушенията се повторят профилът на американския президент може да бъде изтрит.

Twitter пожела от Тръмп да изтрие определени публикации, свързани с бурните протести във Вашингтон срещу загубата му през ноември от Джо Байдън. „В резултат на безпрецедентната и продължаваща насилствена ситуация във Вашингтон, DC, ние изисквахме премахването на три туита от @realDonaldTrump, публикувани по-рано днес заради многократни и тежки нарушения на нашата политика за гражданска почтеност“, се казва в официално съобщение на платформата.

Най-голямата социална мрежа Facebook също спря профила на Тръмп и заяви, че премахва всички постове в подкрепа на протестите в Капитолия, призиви за носене на оръжия на определени места в САЩ, както и видеоклипове и снимки от протестиращите. „В този момент те представляват популяризиране на престъпна дейност, която нарушава нашите политики“, написаха от компанията в публикация в блога си.

След видеообръщението на Тръмп, в което призовава привържениците си да се разотидат, но и повтаря твърденията си за измама на президентските избори през ноември, профилът на президента във Facebook е спрян за 24 часа.

Социалните медии и най-вече Twitter от години са един от най-предпочитаните от президента начини за връзка със своите привърженици. От месец ноември миналата година Тръмп редовно публикува статуси, че президентските избори са били фалшифицирани. Социалната мрежа за първи път характеризира част от туитовете на президента като дезинформация през май, а от ноември насам десетки негови публикации са етикетирани като „погрешно разчитане на изборните резултати“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *