Virgin Galactic получи разрешение да лети отново от Федералната авиационна администрация на САЩ (FAA). Агенцията проведе разследване на първия полет с цивилен екипаж на космическата компания, след като космическият кораб падна под одобрената си траектория.

Припомняме, че FAA установи, че корабът SpaceShip Two Unity, с основателя на Ричард Брансън и петима други пасажери на борда, се е отклонил от определеното му въздушно пространство за минута и 41 секунди и не е докладвал грешката според изискванията.

FAA разследва проблем с полета на Virgin Galactic

От своя страна, Virgin Galactic заяви, че отклонението се дължи на силни ветрове, възникнали на голяма надморска височина и че корабът не е летял извън страничните граници на защитеното си въздушно пространство. „В нито един момент корабът не е пътувал над населени места и не е създавал опасност за обществеността“ – посочва говорител на компанията.

В последствие FAA приема предложението на Virgin Galactic за разширяване на защитеното въздушно пространство и по-широк спектър от възможни траектории, включително и за комуникация с контрола на въздушното движение в реално време по време на полети.

С полученото разрешение за полет, Virgin Galactic се насочва към изпълнение на следващата си мисия в средата на месец октомври. След нея корабът SpaceShipTwo ще остане на земята в продължение на четири месеца.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *