Заводът на Tesla в щата Тексас става честа сцена на злополуки

Павлин Луканов Последна промяна на 23 ноември 2023 в 12:20 555 0

tesla

Снимка Tesla

Заводът на Tesla в щата Тексас става честа сцена на злополуки

Tesla несъмнено може да се похвали с налагането на електромобилите и успешното си развитие в този сектор. Това разбира се не е постигнато безпроблемно и зад успехите изглежда стоят някои скрити тайни. Сега когато компанията е на прага на старта на доставките на първите бройки от модела Cybertruck, нови данни разкриват истинската картина в завода на Tesla в Тексас, САЩ. Това включва дори експлозия на машина, която засяга работник.

Наличната информация сочи, че един от всеки 21 човека са пострадали през 2022 г., като тя идва от подаваните от компанията задължителни доклади към OSHA. Един особено неприятен инцидент от 2021 г. включва инженер, който се е приближил до роботизирана ръка, която е трябвало да бъде изключена, но е затиснат към стената след като машината е продължила очакваната си дейност. Това е довело до сериозни наранявания за въпросния инженер, но той е успял да се спаси.

В отделен инцидент от 2021 г. глезенът на работник е бил прихванат от движещ се контейнер и е пропуснал 127 дни работа. Няколко дни по-късно друг служител е пострадал от след удар по главата и е бил в болничен за 85 дни. Има и множество по-скорошни инцидент, като поне един служител е получил мозъчно сътресение след експлозия, а това се е случило около нова година на 2023 г. Взривът изглежда е причинен от смесването на вода с разтопен алуминий в машина.

Свидетел, който е гледал картина от видео наблюдението споделя, че експлозията е създала огнено кълбо, като дори е изкривена вратата, която запечатва стаята. Друг работник твърди, че машината за отливки често не се запечатва ефективно и изхвърля течен метал. При представяне на решение от страна на служител, то е отхвърлено заради нуждата от спиране на работа, макар и временно.

Също така през юни подизпълнители са монтирали метален подков на повдигнати пътеки, който е паднал поради липсата на достатъчно защитно оборудване. Част от елементите са паднали върху работниците и са причинили фрактури и дори по-сериозни наранявания. Инцидентът е разследван от OSHA и подизпълнителите са били глобени.

Има и други падащи елементи, включително компоненти от климатични системи, стоманени греди и други строително материали. Инцидентите обаче също така не са изолирани само до завода в Тексас, а обхващат и този в Калифорния. Служителите там имат по-високи нива на злополуки спрямо средното за страната. Има обвинения за това, че Tesla не споделя пълна информация за наранявания и опасности. Всичко това показва и другата страна на монетата на успеха.

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !