Заради злоупотребите на криптоминьорите Dropbox отменя неограниченото дисково пространство

Вместо да предлага на бизнес потребителите "толкова пространство, колкото ви е необходимо", Dropbox ограничава новите тарифни планове тип Advanced до 15 TB

Стефан Николов Последна промяна на 28 август 2023 в 18:42 234 0

Dropbox

Снимка Dropbox

Вместо да предлага на бизнес потребителите "толкова пространство, колкото ви е необходимо", Dropbox ограничава новите тарифни планове тип Advanced до 15 TB

Услугата за споделяне и синхронизиране на файлове Dropbox доскоро предлагаше неограничено дисково пространство за съхранение на файлове като част от тарифата си "Advanced" за бизнес клиенти, но сега отмени тази оферта поради злоупотреби от страна на "криптоминьорите и прекупвачите". Според компанията те използват "хиляди пъти повече място за съхранение от реалните бизнес клиенти" и подобна "злоупотреба е в разрез с правилата за акаунтите" – се казва в официалния блог на Dropbox.

В бъдеще планът Advanced ще предлага 15 TB памет за използване от екип с поне три активни лиценза (те обещават още 5 TB памет за всеки допълнителен лиценз). Компанията твърди, че това ще бъде достатъчен капацитет за съхраняване на около 100 милиона документа, 4 милиона снимки или 7500 часа HD видео.

Идеята на плана Advanced е да предлага 15 ТВ дисково пространство за използване от екип с поне три активни лиценза (обещават още 5 ТВ дисково пространство за всеки допълнителен лиценз). Компанията твърди, че това ще бъде достатъчен капацитет за съхраняване на около 100 милиона документа, 4 милиона снимки или 7500 часа HD видео.

Основната изтъкната причина е, че някои потребители злоупотребяват с възможностите на услугата, като я използват за облачен добив на криптовалути (включително Chia), както и за препродажба на наличното дисково пространство. Заради тези „малко на брой потребители“, отбелязват от Dropbox, страдат останалите. Услугата не дава конкретни цифри, но пише, че някои недобросъвестни потребители използват „хиляди пъти повече“ дисково пространство от средния потребител.

Dropbox отбелязва, че и други компании са предприели подобни стъпки (има се предвид Microsoft и Google, които също намалиха обема на наличното дисково пространство).

Промените ще засегнат новите потребители, а съществуващите абонати на разширения план, чието количество данни в акаунтите им не надвишава 35 TB, ще могат да се възползват от предимствата му без промени (такива са около 99%) за още пет години, като те имат и бонус от 5 TB. Останалите 1%, които имат натрупани над 35 TB, ще могат да останат с данните си и ще получат същите 5 TB, но само за една година. По-късно компанията ще се свърже с тях с предложение за решаване на проблема със съхранението в бъдеще.

"Нашата политика за тарифата Advanced винаги е била да предоставяме толкова място за съхранение, колкото е необходимо за функционирането на един легитимен бизнес или за нуждите на една организация, а не да осигуряваме неограничено място за съхранение при всякакъв вид употреба", пише Dropbox.

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !