Заради ЕС Apple работи за улесняване на преминаването от iPhone към Android

Стефан Николов Последна промяна на 11 март 2024 в 19:18 224 0

iphone android

Снимка Rob Schultz/Unsplash

Заради ЕС Apple работи за улесняване на преминаването от iPhone към Android

Apple се готви да позволи на потребителите на iPhone в ЕС да деинсталират първокласния браузър Safari до края на 2024 г. и работи по „по-удобен" начин за прехвърлянето на данни "от iPhone към телефон, който не е на Apple". Всичко трябва да стане до есента на 2025 г. Това се казва в новия документ за съответствие, публикуван от компанията, в който са описани всички начини, по които тя спазва новия Закон за цифровите пазари на Европейския съюз, който влиза в сила тази седмица.

Други инициативи, насочени към потребителите, подробно описани в документа на Apple, включват "решение за смяна на браузърите" за прехвърляне на данни между браузърите на едно и също устройство, което тя планира да предостави до края на 2024 г. или началото на 2025 г. Освен това до март 2025 г. в ЕС ще бъде възможно да се промени приложението за навигация по подразбиране в iOS.

В документа не се посочва изрично дали някоя от тези функции ще бъде достъпна в световен мащаб или ще бъде ексклузивна за потребителите в ЕС. Но много от обявените по-рано планове на компанията за спазване на DMA - включително възможността за стартиране на браузърни енджини, различни от WebKit, и инсталиране на магазини за приложения на трети страни - са достъпни само в Европейския съюз.

В документа на Apple функцията за прехвърляне на данни от нейния фирмен телефон е описана като "решение, което помага на доставчиците на мобилни операционни системи да разработят по-удобни за потребителя решения за прехвърляне на данни от iPhone към телефон, който не е на Apple". В него се казва, че плановете за реализирането на тази функция ще се основават на съществуващите инструменти за миграция, които вече се предлагат от някои други компании.

Изданието The Verge допълва, че Google вече предлага приложение за iOS, наречено "Switch to Android", за прехвърляне на данни. Включително контакти, снимки и видеоклипове, безплатни приложения, текстове и бележки. Но в документа за поддръжка на Google относно този процес се посочват някои данни от айфона, които няма да могат да бъдат прехвърлени, включително платените приложения, отметките в Safari и различните други файлове.

В същото време Apple активно се противопоставя и дори ругае DMA закона. Според документ, публикуван в уеб сайта на Apple, изискванията на ЕС "застрашават сигурността на потребителите и разработчиците, като отварят нови възможности за измами и разпространение на злонамерено съдържание и пречат на Apple да открива и предотвратява злонамерените дейности".

Освен това компанията отбелязва, че "няма да може да помогне на потребителите при възстановявания на суми, анулиране на абонаменти, заплахи за неприкосновеността на личния живот, злоупотреби и измамни дейности", като предлага при възникване на подобни проблеми потребителите директно да се обръщат към разработчиците, публикували своите приложения в съответните магазини на трети страни.

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !