Wind демонстрира платформа за автоматично подаване на пакети към дронове

Павлин Луканов Последна промяна на 12 юни 2023 в 09:28 270 0

Wing Drone

Снимка Wing

Wind демонстрира платформа за автоматично подаване на пакети към дронове

В последно време виждаме добър напредък по отношение на използването на дронове за доставки. В това число сред лидерите в тази насока е подразделението на Alphabet – Wing, което вече осъществява такава дейност, макар и ограничено, още от миналата година. Дроновете са автономни, но се наблюдават от пилоти, които могат да поемат контрола, ако нещо се обърка.

Междувременно тази седмица компанията за първи път демонстрира публично своята станция за автоматично товарене, която би трябвало значително да улесни изпращането на продукти по въздуха до крайни клиенти. Решението беше анонсирано през март и се очаква да бъде въведено в експлоатация по-късно през годината. Платформата е стойка с формата на буквата Y и може лесно да бъде поставена на открито, като например на паркинг пространство.

Системата разчита на служител, който закача кутия за доставка на две куки върху тази поставка и след това продължава работата си. Не е необходимо той да изчаква дрона да го вземе, тъй като това става автономно, чрез кука, която се спуска към станцията. Добавянето на подобна платформа може да изглежда като малка промяна, но тя е с потенциално голямо въздействие.

Вместо да работят от отдалечени базови станции от Wing предвиждат флотилия от дронове, които осъществяват доставки автоматично чрез мрежа от станции за продукти и зареждане. Идеята е да има възможно най-малко човешка дейност в процеса. Иначе в момента доставките с дронове са ограничени и от регулаторни спънки, позволявайки им функционирането само в определени зони. Все пак има развитие и в тази насока, а това е очаквано с напредъка на технологиите и по-голямата конкуренция. Амбиции в този сектор имат още компании като Zipline, Amazon, Drone Express, Matternet, DroneUp, Manna и др.
Иначе демонстрацията на Wing е от паркинг част от офисите на компанията в Калифорния, като взетата кутия е доставена в двор наблизо. Не са предприемани допълнителни мерки за избягване на хора и други обекти, като единствено са резервирани паркинг места. Wing има осъществени над 340 000 доставки с дронове в Австралия, Финландия, Вирджиния и Тексас. Автоматичната станция не включва компютърно управление или подвижни части, като все пак е доста сложна.
Двата сочещи нагоре елемента помагат за навигиране на куката от дрона, която виси на връв от него. Заложено е и на специални водоустойчиви кутии, които могат да бъдат рециклирани. Разбира се доставките с дронове имат за цел да улеснят потребителите, които няма да се налага да ходят до магазина за определен продукт, който ще идва бързо директно до вратата, или пространство пред дома. От друга страна служителите трябва само да изнесат пакета и да го закачат на станцията.
Дроновете са изработени основно от пяна и тежат близо 5 кг., като могат да носят товар до около 1.5 кг. Очаква се обаче въвеждането на модели, които да доставят по-големи товари, а и малки самолети за доставки на дълги разстояния. Към момента обхватът на дроновете е до 9.6 км с един заряд, но наличието на мрежа от зарядни станции може да разшири обхвата им.

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !