Владимир Путин и Лена Бориславова – най-търсени личности в Google за България

Юлиян Арнаудов Последна промяна на 07 декември 2022 в 13:13 1386 0

Vladimir Putin

Снимка Wikimedia Commons

Владимир Путин и Лена Бориславова – най-търсени личности в Google за България

Най-търсените личности за 2022 г. в Google от българите са руският президент Владимир Путин. Следва Лена Бориславова – бившият говорител на премиера от последното редовно правителство Кирил Петков. Докато нуждата от информация за лидера от Кремъл на българските потребители се качва покрай войната в Украйна, то неговият колега и противник на бойното поле Володомир Зеленски не представлява такъв интерес за местната аудитория. Украинският президент не влиза в Топ 10 на най-търсени личности в България. Това показват ежегодните данни на популярната интернет търсачка.

За сметка на това думата „Украйна“ е най-търсената в Google в страната за 2022 г. В общата класация на Google, влизат отново Владимир Путин и Лена Бориславова (на пета и девета позиция съответно). По-светски теми, като телевизионното риалити „Ергенът“ и Световното първенство по футбол в Катар допълват челната тройка. Дори домакинът на Мондиала присъства като отделна тема на седма позиция.

Сред другите популярни и актуални въпроси са свързани с машинното гласуване. Дебатът за него покрай промените в Изборния кодекс от последните дни не повлиява толкова на търсенията. Поне не и в годишните тенденции. Вместо това, българските потребители са се интересували най-много как точно да гласуват с машина. Това е най-популярният въпрос в страната на който е търсен отговор през Google. За съжаление сред десетте най-задавани такива половината са свързани със здравни теми – от това как протича омикрон варианта на коронавируса, през въпроси за сваляне на температура и кръвно, до издаване на болничен лист.

Най-търсени книги са „Глина“ и „Готов за победа“. Изданието на бившия политик и премиер Иван Костов също фигурира в Топ 10. Най-популярният филм е „Пурпурни сърца“ – романтичен филм за брак по сметка между певица и морски пехотинец. Доста български заглавия присъстват в класацията на Google, като „Петя на моята Петя“, „Бай Иван - филмът“ и „В сърцето на машината“.

В година на засилена инфлация, българите питат търсачката доста разнообразни неща с въпроса „Колко струва?“ Водещ в това отношение е цената на грам злато, следвано от… щраусово яйце. Логични финансови въпроси, като колко струва долара, биткойна и турската лира присъстват в класацията. Но и по-забавни, като например цената на една крава.

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !