Висшият съд на САЩ няма да преразглежда един от най-важните закони за интернет компаниите

Стоян Ненов Последна промяна на 19 май 2023 в 16:56 330 0

Google

Снимка Pawel Czerwinski/Unsplash

Висшият съд на САЩ няма да преразглежда един от най-важните закони за интернет компаниите

Висшият съд на САЩ отказа да преразглежда един от най-важните закони за интернет компаниите. Той е известен като Раздек 230 и засяга това какви отговорности могат да имат компаниите за съдържанието, което потребителите публикуват и разпространяват през техните платформи.

Поводът е делото „Гонзалес срещу Google”, което засяга съдържание, свързано с тероризъм, което може да е било препоръчвано от алгоритмите на YouTube, съобщава The Verge. Семейството на жена, която е загинала в терористична атака, съди Google с обвинението, че компанията е нарушила закона и нейните алгоритми в YouTube са препоръчвали терористично съдържание. Ищците искат Google да бъде държана отговорна за това.

Паралелно се водеше сходно дело: “Twitter срещу Таамне“. И тук друго семейство обвинява Twitter, че съзнателно подкрепя терористи, като не премахва профилите и съдържанието им, когато публикуват за атаки. В това дело съдът единодушно реши, че Twitter не е подкрепял терористи по този начин. Според съдиите няма достатъчно доказателства за тези твърдения и предупреждават, че ако законът започне да се тълкува твърде широко, може да се окаже, че дори обикновени търговци ще са отговорни за терористични актове, защото някой е използвал стоките им за такава дейност. „Това включва и тези, които просто доставят поща или прехвърлят имейли“, допълва съдът.

Макар казусите да са малко по-различни като детайли, Висшият съд обръща внимание на решението в делото срещу Twitter, тъй като естеството им е еднакво, казва институцията. Съдът заключва, че и аргументите на Гонзалес не доказват оказване на съдействие от страна на компанията към терористите. Затова той отказва да преразгледа „Раздел 230“.

Google коментира, че „безброй компании, учени, създатели на съдържание и граждански групи“ са се присъединили към компанията и към Twitter, за да защитят свободата в интернет. „Ще продължим да браним свободата на изразяване в интернет, ще се борим с вредното съдържание и ще подкрепяме бизнесите и създателите, които извличат ползи от интернет“, коментира компанията.

„Раздел 230“ е смятана за една от най-важните защити за интернет компаниите. „Тя е основна част от архитектурата на модерния интернет и ще продължи да осигурява достъп на хората до онлайн платформи“, коментира организацията Electronic Frontier Foundation. Тя приветства и решението на съда, че онлайн услугите не могат да бъдат държани отговорни за това, че терорист ги е използвал „по същия начин, по който ги използват милиони организации по света“.

„Раздел 230“ гарантира именно това, че компаниите не могат да са отговорни как потребителите използват услугите им. Критици на закона отбелязват, че той е стар и е направен за телефонни компании и трябва да се обнови за новите технологии. Привържениците на закона обаче смятат, че и сега той върши добра работа и са против всякакви промени от опасения, че те може да влошат ситуацията, вместо да я подобрят.

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !