Вестагер: Apple има сериозни проблеми с правилата в Европа

Стоян Ненов Последна промяна на 19 юни 2024 в 16:48 691 0

Вестагер: Apple има сериозни проблеми с правилата в Европа

Снимка Xavier Lejeune/European Union

Вестагер: Apple има сериозни проблеми с правилата в Европа

Apple има множество сериозни проблеми с новите мащабни правила на Европейския съюз. Това обяви еврокомисар Маргрет Вестагер в интервю за CNBC, като допълва, че институциите на ЕС подготвят и обвинения срещу компанията.

Apple е проверявана от Европейската комисия (ЕК) по няколко казуса. През март т.г. в сила влезе новият Закон за цифровите пазари, който въвежда по-строги изисквания към ИТ гигантите. Законът разглежда всяка услуга по отделно, като при преминаване на определен брой потребители в рамките на ЕС, дадената услуга влиза в различни категории със съответните допълнителни изисквания.

Apple има няколко предложения, които попадат в категорията на „много големи онлайн платформи“ и трябва да отговарят на най-строгите правила. Почти веднага с влизане в сила на закона, ЕК започна проверки на Apple, Alphabet и Meta. Компаниите имаха доста време преди влизането в сила на правилата, за да се подготвят за тях.

Apple беше проверявана дали бизнес практиките ѝ не пречат на конкурентите ѝ да информират потребителите за по-евтини цени на техните услуги, както и да плащат и да се абонират извън рамките на Apple App Store. „Имаме няколко проблема с Apple и аз ги намирам за много сериозни. Бях много изненадана, че имаме такива подозрения, че Apple може да бъде нарушител“, казва Вестагер.

Тя допълва, че „Apple е много важна заради многото качествен бизнес, който се реализира през App Store и през платежните ѝ механизми“. „Затова, макар че беше неочаквано от такава компания, ние ще наложим закона със същия приоритет както с всеки друг бизнес“, коментира Вестагер.

Тя не коментира в детайли какви са нарушенията, но се „надява скоро“ заключенията от проверките да бъдат представени официално. Преди дни в. Financial Times обяви, че Брюксел планира да повдигне предварителни обвинения на Apple. Това ще позволи на компанията да предложи мерки и да ги внедри без да се стига до реални наказания за нея.

Ако все пак се стигне и до глоби, те може да са до 10% от световния годишен оборот на Apple. За 2023 г. той е 383 млрд. долара, така че наказанието би било много сериозно, ако е в максималната степен. ЕК обикновено налага по-малки глоби, но при компания с мащабите на Apple, всичко би било в сферата на милиардите.

Засега Apple не е коментирала темата. Това ще е едно от последните разследвания на Вестагер, като то може да продължи и след края на нейния мандат. От 10 години Вестагер е еврокомисар по конкуренцията и през това време тя обърна доста голямо внимание на ИТ гигантите и опитваше да изравни пазара и да намали тяхното влияние.

Много от проверките ѝ завършиха с мултимилиардни глоби за Google, Microsoft и други компании. Вестагер коментира, че е доволна от работата си, но и че вече има нужда от почивка. „Вероятно ще спя поне месец, тъй като тези 10 години бяха хипер заредени. Имам желание да започна нова глава“, допълва тя.

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !