Ваксинирана жена роди бебе с антитела срещу COVID-19

Offnews Последна промяна на 18 март 2021 в 12:28 5883 0

covid

Лекари от Южна Флорида регистрираха първия случай в света, в който бебе се ражда с антитела в кръвта след ваксинация на майката. Жената, която е била здравен работник на първа линия, е получила първата си доза от препарата "Модерна" още през месец януари.

Тогава тя е била бременна в 36 гестационна седмица. Три седмици след ваксинацията жената ражда момиченце, в чиято кръв лекарите откриват антитела срещу COVID-19 .

Неонатолозите са изследвали пъпната връв за антитела, защото са знаели, че при други ваксинации по време на бременност, те са се предавали на бебетата. По този начин се установява, че ваксинирането срещу коронавирус на бременни жени има потенциала да защити бебетата от инфекция.

Обект на допълнителни проучвания е колко дълго би продължила защитата за новородените. Тепърва ще се установява и какво количество антитела са необходими на едно бебе, за да бъде защитено от заразяване с SARS-CoV-2.

За вируса, причинил настоящата пандемия, до момента беше установено, че предаването на антитела е възможно след преболедуване от майката по време на бременност, като подобни случаи бяха регистрирани и у нас. Сега става ясно, че това е възможно и след ваксинация.

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !