В САЩ 73% от новите случаи на заразяване от COVID-19 се дължат на щама Омикрон

Offnews Последна промяна на 21 декември 2021 в 15:17 243 0

Omicron variant accounts for 73% of U.S. infections -CDC

Reuters съобщи, че 75% от случаите на новозаразените с COVID-19 се дължат на щама Омикрон, а в някои региони на северозападната и югоизточната част на страната, на него се дължат над 95% от случаите. При това, изминали са само 20 дни след като бе открит първия случай със заразяване с новия щам Омикрон.

Според данните на центъра за контрол и профилактика на заболяванията в САЩ (CDC), към края на месец юни тази година щамът Делта е бил основният на територията на САЩ. Дори в края на месец ноември над 99,5% от случаите за заразяване с новия коронавирус се дължат на този вариант на SARS-CoV-2. Но само през миналата седмица, която приключи на 18 декември, Омикрон случаите вече са 73,2%, а заразените с щама Делта са 26,6%. Една седмица преди това Омикрон се откриваше в 12,6% от случаите.

"Броят на заразяванията с наскоро открития щам Омикрон на SARS-CoV-2 в почти всички страни расте експоненциално. Увеличеният брой на инфекциите се дължи на два основни фактора: повишената трансмисивност (преносимост) и способността на този щам да заобикаля имунитета, изграден чрез преболедуване или ваксинация" - отбелязват експертите на CDC.

Създаден бе компютърен модел на различните сценарии за развитието на епидемията в САЩ. При един от тези сценарии още през месец януари 2022 година се очаква рязко увеличение на заболеваемостта с резки ежедневни пикове. На другия полюс е сценарий, според който пикът на заразяванията ще настъпи през месец април следващата година и няма да е толкова опасен.

Виж още за:
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !