В Израел бяха проведени успешни клинични тестове на лекарство срещу COVID-19

Offnews Последна промяна на 31 декември 2021 в 15:43 328 0

Israeli drug prevents 100% of COVID patients from deteriorating in trial

Целият свят с нетърпение очаква появата на ефикасно лекарство срещу COVID-19, понеже ваксинацията явно не успява да спре пандемията. От време на време се появява информация, че е създадено лекарство срещу коронавируса, което лекува хората, а не само ги предпазва от заразяване. Но тези изследвания са все още на твърде ранен етап и едва ли скоро новите лекарствени препарати ще започнат да се използват за лекуване на COVID-19. Нещо повече, ефективността на сега съществуващите лекарства не е много висока и има още какво да се желае.

В началото на тази седмица за първи път през последните две години се появи една наистина добра новина. Израелските учени от компанията Amorphical представиха лекарствения препарат Amor-18, който успешно е преминал втората фаза на клиничните тестове. Участвали са 18 доброволци, които са оздравели само за няколко дни. Новото лекарство е тествано в медицинския център Зив в град Цфат. Amor-18 коренно се различава от другите подобни лекарствени препарати, понеже не използва антитела, а действа чрез регулиране на киселинно-алкалния баланс около клетките.

Ефективността на новото лекарство срещу COVID-19 е 100%

Резултатите от клиничните тестове на Amor-18 срещу COVID-19

Тестовете на новото лекарство са проведени на пациенти, които са хоспитализирани с умерено и тежко развитие на болестта. Двама от тях са били с изключително тежко състояние и са се намирали в реанимацията. Amor-18 е даван на пациентите перорално или като инхалация. Едновременно с тях група от 19 души е получавала плацебо.

Изданието The Jerusalem Post съобщи, че всички пациенти, които са получавали новото лекарство, независимо от тежестта на заболяването, са оздравели само за няколко дни, били са изписани и са се прибрали вкъщи. Що се отнася до втората група, участниците в която вместо лекарствения препарат са получавали плацебо, то шест от тях са били приети в реанимацията, а други двама са починали.

"Тъй като пациентите, на които бе давано Amor-18 оздравяха само за няколко дни и се прибраха в къщи, ние считаме клиничните тестове за 100% успешни" - заяви доктор Нашат Абу Салех, ръководител на отделението за COVID-19 в медицинския център Зив в град Цфат.

Действието на Amor-18 срещу COVID-19

Основната активна съставка на лекарството е аморфният калциев карбонат или ACC. Той е в състояние да промени pH киселинността около всяка клетка. Според експертите, нивото на киселинност влияе върху способността на SARS-CoV-2 да инфектира клетките и съответно да се размножава. По този начин лекарството предотвратява разпространението на вируса в тялото, в резултат на което състоянието на пациента бързо се подобрява.

Основната активна съставка на лекарството е аморфният калциев карбонат - ACC

"Създаденото от нас лекарство е противовъзпалително, изключително ефективно и съвсем лесно за използване" - сподели пред медиите генералният директор на компанията Amorphical Йоси Бен.

Авторите на представеното научно изследване заявиха, че проведените клинични тестове са им дали нови сили, понеже Amor-18 дава реална надежда на болните от COVID-19 бързо да оздравеят, при това не само в Израел, а в целия свят. Към днешен ден темата е изключително актуална, понеже е напълно възможно да ни очаква петата вълна на коронавируса, предизвикана от щама Omicron. Създателите на новото лекарство допълват, че Amor-18 ще бъде ефективен срещу цялата фамилия SARS вируси, включително и новия коронавирус SARS-CoV-2, който предизвиква заболяването COVID-19. Предстоят нови клинични тестове.

Лекарство срещу COVID-19 и рак

На пръв поглед няма видима връзка между коронавируса и рака. Но компанията Amorphical предлага използването на аморфния калциев карбонат не само срещу COVID-19, но и срещу рака. Учените твърдят, че в микросредата на тумора, в резултат на различните метаболитни нарушения, възниква локална ацидоза - тоест нарушава се киселинно-алкалният баланс.

https://youtu.be/DmF7O-Pcqls

Когато достигнат киселинната среда на тумора АСС наночастиците освобождават основните йони на карбоната, които неутрализират прекалената киселинност и възстановяват хомеостазата. Тази промяна на pH от страна на ACC наночастиците принуждава раковите клетки да променят метаболизма си към окислително фосфорилиране.

Резултатът от този процес е намаляване скоростта на ръст на тумора, както и бързо намаляване на метастазите. Освен това, АСС увеличава способността на имунната система на човешкия организъм да се бори с тумора. Да напомним, че главната опасност от рака е в това, че той умее да избягва имунната реакция.

Израелски учени казаха още, че АСС има голям потенциал при лекуването и на други заболявания. Така например, той предотвратява разрушаването на костите и ускорява тяхното възстановяване, премахва възпаленията, предизвикани от автоимунните заболявания, намалява болката, има тонизиращо действие и подобрява спортните резултати. Доколко всичко това е вярно ще разберем съвсем скоро след като клиничните тестове приключват.

Виж още за:
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !