Успешни тестове на невроимплант, който превръща мислите в думи

Offnews Последна промяна на 15 юли 2021 в 15:09 4752 0

First ever thought-to-speech brain implant successfully trialed

Над 10 години изследвания бяха необходими на учени от САЩ, за да стигнат до тестовете на първия невроимплант, превръщащ активността на мозъка в пълноценни думи. Технологията за първи път бе проверена на 30-годишен мъж, който е напълно парализиран от 15 години, а сега може да произнася 50 думи като просто мисли за тях.

Иновационната технология бе разработена от калифорнийския университет на Сан Диего и не прилича на другите подобни невроинтерфейси, които имат за цел да върнат способността на парализираните хора да разговарят. При неговото използване не се налага човекът да управлява курсор на екрана, с което да избира букви и думи. Новото устройство регистрира активността на мозъка в неговите участъци, управляващи гласа. Въпреки невъзможността за артикулация мозъкът на парализираните пациенти все още подава сигнали към челюстта и ларинкса.

"С помощта на речта ние обикновено обменяме информация със сравнително голяма скорост - от 150 до 200 думи в минута" - споделя ръководителят на екипа учени Едуард Чан. "Ако преминем директно към думите, както направихме ние, то това ще бъде много по-добре в сравнение с всички други методи, понеже сме съвсем близо до това както обикновено говорим".

Получените мозъчни сигнали се обработват от невронни мрежи и към днешен ден с помощта на тази технология могат да се идентифицират около 18 думи в минута. Средната точност на разпознаване на думите е на ниво 75% и сега се работи върху усъвършенстване на използваните алгоритми с елементи на изкуствен интелект.

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !