Украйна обвини Мъск, че е попречил на атака срещу руския флот

Стоян Ненов Последна промяна на 08 септември 2023 в 15:06 443 1

Starlink

Снимка SpaceX

Украйна обвини Мъск, че е попречил на атака срещу руския флот

Украински военни обвиниха Илон Мъск, че е попречил на атака с дронове срещу руската флота, съобщава CNBC. Това е станало след като Мъск спря сателитния интернет Starlink в страната миналата година.

В ранните дни на руската инвазия в Украйна, Мъск помогна за по-бързото осигуряване на нужните терминали за Starlink в страната. Те се използваха и от военните, но в последствие Мъск промени мнението си и прекрати услугата.

Според нова биографична книга за Мъск, която е дело на Уолтър Исааксън, в един от разговорите с милиардера, самият Мъск е попитал Исааксън: „Как се замесих в тази война?“

Исааксън е прекарал около три години като „сянка“ на Мъск. Той го е следвал в ежедневните му работни срещи и е провеждал серия разговори и интервюта с него. Разбира се, станало е дума и за войната в Украйна и дейността на Starlink.

„Starlink не е създадена, за да бъде замесвана във войни. Смисълът ѝ е хората да гледат Netflix и да си почиват, да учат и да правят хубави, мирни неща, а не удари с дронове“, е казал Мъск. Той е допълнил, че се е притеснявал, че въпросната украинска атака с дронове срещу руски кораби в Крим, е можело да провокира ядрена война. Затова в крайна сметка е решил да прекрати използването на Starlink в региона.

„Мисля, че ако украинските атаки бяха успешни в потопяването на руски кораби, това щеше да е като малък „Пърл Харбър“ и да доведе до голяма ескалация. Не искахме да сме част от това“, заявил Мъск.

Малко след като тези цитати бяха разпространени като част от промотирането на биографичната книга, не закъсня и украинската реакция. Михайло Подоляк, съветник на украинския президент Володомир Зеленски, остро критикува Мъск за решението си.

„Понякога една грешка е много повече от грешка. Като не позволи на украински дронове да унищожат част от руската военна флота чрез вмешателството си в Starlink, Илон Мъск позволи на тази флота да изстрелва ракети „Калибър“ срещу украински градове. В резултат, деца и цивилни биват убивани. Това е цената на коктейла от невежество и голямо его. Въпросът остава: Защо някои хора толкова отчаяно искат да защитават военнопрестъпници и тяхното желание да убиват? И осъзнават ли, че така вършат зло и окуражават злото“, написа Подоляк.

Мъск не е отговорил на критиките. В последствие Исааксън допълва, че милиардерът е взел решението след като е говорил и с Джейк Съливан, съветник по националната сигурност на американския президент Джо Байдън и с председателя на началник-щаба на американската армия ген. Марк Мили.

Исааксън твърди още, че Мъск си е писал и съобщения с дигиталния министър на Украйна Микайло Федоров, който го е молил да възстанови работата на Starlink. Мъск е отговорил, че според него Украйна „отива твърде далеч и рискува стратегическа загуба“.

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1

09.09 2023 в 03:49

gertryt