Учители вече използват ChatGPT за оценяване при изпити

Павлин Луканов Последна промяна на 08 март 2024 в 16:04 288 0

writing

Снимка Nick Morrison/Unsplash

Учители вече използват ChatGPT за оценяване при изпити

Тенденцията е технологии и решения с изкуствен интелект да навлизат в все повече сфери от ежедневието ни. Сега в един своеобразен обрат изглежда те започват да достигат и до образователния сектор.

Става дума за това, че учители на класове от 3 до 12 вече използват базирания на ChatGPT инструмент за оценяване наречен Writable. Решението цели улесняване на процеса по оценка, като потенциално може да пести от времето на учителите. Разбира се в тези ситуации винаги възниква въпросът дали можем да предадем подобна критична функция на машина.

Writable позволява на учителите да подават писмени материали от учениците за анализ от ChatGPT, който след това връща коментари и наблюдения. Обратната връзка от изкуствения интелект преминава през преглед и на учителя преди да бъде предадена към ученика, което все пак означава, че има и човешки елемент.

Инструментът е рекламиран като даващ възможност за повече действия по отношение на обратната връзка за материалите чрез предложения от изкуствения интелект. Освен това би трябвало да е възможно да се акцентира върху зони, които могат да бъдат подобрени, както и се предоставят чернови на оценки. Услугата също така предоставя персонализирани предложения на база на запитвания.

Writable изглежда може да помага на учителите да разработват учебен план на база на даден роман, да генерира есета, да прави задачи с множество опции и т.н. Разбира се разчитането на изкуствения интелект ще има и някои недостатъци. Автоматизираното оценяване може да насърчи някои учители да си спестят усилия, като се омаловажи стойността на персонализираната обратна връзка.

С времето промените от изкуствения интелект могат да позволят на учителите да са по-малко запознати с материалите, които преподават. Използването на облачно базирани инструменти с ИИ също може да е проблемно и по отношение на личните данни на учителите и учениците. Да не говорим за факта, че ChatGPT не е перфектен и може да греши. Решението може да измисля дори достоверно звучаща, но невярна, информация. Това може да доведе и до неправилното оценяване, което пък може да доведе до проблеми за учениците в дългосрочен план.

Големият плюс обаче е освобождаването на време за учителите, които безспорно са претоварени от задачи. Така те ще могат да се фокусират върху по-творчески и значими занимания, които иначе остават на заден план.

На фона на плюсовете и минусите, родителите също са разделени относно използването на ИИ за оценка на децата им. Това също е очаквано, особено след като няма достатъчно данни за това как се справя решението. Writable разбира се не е и единственият подобен инструмент, като сред алтернативите са Crowdmark, Gradescope и EssayGrader.

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !