Трети излекуван от ХИВ пациент с помощта на стволови клетки

Offnews Последна промяна на 16 февруари 2022 в 18:16 3388 0

RCDKNJ4MGZDILPQJ64IYGL2PVM

Американски учени съобщиха за първата жена пациент от смесена раса, която се е излекувала от ХИВ чрез трансплантация на стволови клетки. Досега учените прилагаха трансплантиране на стволови клетки от костния мозък, но сега се използвали стволови клетки от пъпната връв. Тази нова технология може значително да намали цената на този тип лечение.

Към днешен ден за осъществяването на трансплантация на костен мозък е необходим донор, който изцяло съответства на точно определените критерии за съвместимост с пациента. Понякога такъв донор се открива при роднините на заболелия, но най-често търсенето на подходящия човек става по целия свят чрез специални регистри на донорите за костен мозък.

Но възможността да се използва биологичен материал от частично подходящ донор увеличава вероятността за положителен изход за пациента. Именно такава трансплантация са успели да осъществят американските учени за пациентка с левкемия и ХИВ.

Жената е била диагностицирана като болна от СПИН още през 2013 година, а след още 4 години в нейния организъм е открита левкемия. В търсенето на различни варианти за лекуването на рака учените са извършили трансплантация на стволови клетки от пъпната връв и допълнителна трансплантация на костен мозък от донор с частична съвместимост.

Учените изключително сериозно разглеждат възможността за използване на клетките от пъпната връв като перспективен начин за лекуване на рак и ХИВ.

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !