Точките в китайската система за социален рейтинг

Offnews Последна промяна на 22 юли 2021 в 14:03 5076 0

china-social-credit-rating-faces-tracked

Китайската система за социален рейтинг, позната още и като системата за социален кредит, по електронен път съставя рейтинга на всеки един китайски гражданин и според нивото на този рейтинг го поощрява или наказва, като наказанията са най-разнообразни, включително ограничаване скоростта на интернет връзката. Има много други ограничения и поощрения.

Всичко започва доста безобидно. Популярният китайски милиардер Джак Ма, който е основател и притежател на компанията Alibaba, още през 2015 година представя биометрична система за разпознаване на човешките лица, която дава възможност на потребителите да заплащат стоките в интернет магазините без да се налага използването на доста дългата процедура за идентификация на личността. За времето си това не е нещо ново, като началото на тази технология е поставено още през далечните 60-те години на миналия век. Но днес благодарение развитието на изкуствения интелект и други съвременни технологии стана възможно да се идентифицира всеки един човек, дори да си е сложил перука или да се намира в огромната тълпа. Но тази система освен заплащането на стоките навремето е оценявала и поведението на купувачите - събирала е данни за техните навици, платежоспособност, дали се опитват да измамят или са се опитвали да мамят продавачите и други подобни.

Естествено, китайските власти е нямало как да не обърнат внимание на една толкова перспективна технология. В наши дни, само преди половин година, след няколко години тестване, в Китай бе въведена така наречената система за социален рейтинг, в рамките на която всяко едно действие на всеки един китайски жител подлежи на непрекъсната проверка в реално време.

Точковата система

На всеки един жител на Китай първоначално се дават 1000 точки, след което започва голямото състезание, в което социалният рейтинг на хората или се вдига, или пада. Интересно е, че всичко това става автоматично по компютърен път, независимо от желанието на който и да било. Големият брат ви следи, понеже навсякъде са поставени съвременни камери, които в целия Китай са над 800 милиона. И още, полицейските служители имат специални очила, чрез които могат да фиксират различните нарушения. Примерите от този род са изключително многобройни: минал си на червено - отнемат ти 5 точки, от друга страна, ако си помогнал на възрастен да пресече улицата ти се добавят 5 точки.

Прикриването на лицето не е изход

Освен получаването на информация от многобройните камери има редица други начини да бъдат получени личните данни. Много сурови са наказанията, ако се закъснее с плащането на вноската по кредит или навреме не бъдат платени данъците. Следят се дори текстовите бисквитки в браузърите. За пушене във влака също се отнемат точки. Но посещението на родителите се поощрява с положителен брой точки. Само че, ако има участие в някакви демонстрации срещу правителството, социалният рейтинг на съответния китаец рязко пада и той вече изобщо не може да се надява да бъде повишен в работата си, като дори му се налагат някой физически ограничения - той не може да си купи билет за самолет или бърз влак, като това е един вид мека форма на домашен арест.

Великата китайска защитна стена стои на пътя на всички американски интернет гиганти, за които силно е ограничено китайското уеб-пространство, но тази мощна защитна стена ограничава и китайските жители. Съвсем логично властите направиха следващата стъпка - при понижен рейтинг, което означава че вашата благонадежност е под въпрос, се понижава скоростта на интернет достъпа, разбира се само до китайския сегмент на Глобалната мрежа, останалото е забранено. Има и малко по-безобидни наказания - да забранят на вашите деца да играят онлайн игри през нощта.

Всички бонуси и ограничения не могат да бъдат изброени, понеже те са ужасно много, но ето някои от тях. Така например, могат да забранят на вас или на вашите деца да кандидатстват в престижните университети. Младежите, които предишната година са отказали военната служба, нямат право да кандидатстват във висше учебно заведение. Масови са забраните за кандидатстване в институт, ако бащата на абитуриента има нисък социален рейтинг. Има и още:

  • Може да бъде забранено посещаването на празнични събития, както и правенето на резервации в хотели
  • Могат да ви конфискуват кучето, ако е изведено навън без каишка или ако вашият домашен любимец замърсява около себе си
  • Могат да покажат ваша снимка преди началото на филма в киното, ако навреме не си плащате кредитите и данъците
  • Могат да изтрият вашия акаунт в социалните мрежи
  • Могат да направят и обратното - да публикуват вашето конкретно местоположение в социалните мрежи, ако сте включени в черния списък на китайския социален рейтинг

Да кажем няколко думи и за бонусите. Ако сте благонадежден гражданин и освен това благонадежден семеен мъж, можете да получите кредит при изключително изгоден нисък лихвен процент, могат да ви дадат допълнителни часове при наема на автомобил или велосипед, могат да ви предоставят най-различни социални придобивки и данъчни отстъпки, да отложат и разсрочат плащането на лечението на някоя тежка болест и т.н. В този случай пред вас ще се отворят вратите на държавните учреждения, където можете да постъпите на работа. Разбира се, можете без каквито и да е проблеми да пътешествате с възможно най-бързия транспорт. Бизнесът също се поддържа - така например, за извънреден труд в името на комунизма компанията и нейните ръководители могат да получат плюс 30 точки социален кредит.

Четирите касти групи граждани

В крайна сметка всички китайски граждани са разделени на четири групи: А, B, C и D. Има и допълнителни, ААА, или А+ (едно към едно, както и в банковата система).Всичко, което е А+ и нагоре означава, че си добър гражданин. Ако твоя социален индекс е 900, то тогава си в групата В. Под 850 е категория С (няма нищо общо с шофьорските книжки). А ако си от група D с около 600 точки, изобщо няма да ти е весело. Никой няма да иска да разговаря с теб и никой няма да ти звъни по телефона, защото ако някой се опита да разговаря с вас, мобилният оператор автоматично му пуска съобщение, че се налага да говори с човек с нисък социален рейтинг. Това все още нищо не е - ако този човек все пак проведе телефонен разговор с вас, то ще му бъдат отнети няколко точки от социалния рейтинг.

Няма нито една сфера от човешката дейност, която да не е под контрол на Big data и алгоритмите с елементи на изкуствен интелект, а мониторингът на всичко и всички дава възможност на властите за тотално управление на социума. Всяко въздействие с околния свят може да повиши или да намали вашия рейтинг. Пушили сте трева или не дай Боже сте се напили, веднага да се отнемат няколко точки от социалния рейтинг. Но ако започнете да събирате отпадъците разделно, тези точки ще ви се възвърнат. Ако сте посетили някакъв "неправилен сайт" разбира се, получавате минуси и ще се наложи да отидете в магазина и да купите произведенията на Конфуций. Ще се наложи да ги четете в парка, където камерите ще забележат това и вашият социален статут ще бъде възстановен.

Ако не ти достигат точки за постъпване в реномирано учебно заведение, можеш да заплатиш образно казано с кръв. Ако станеш донор, можеш да получиш до плюс 200 точки, което за Китай никак не е малко. Възможно е участието в различни програми за поддръжка на правителството и т.н. - властите имат изключително много начини да дресират своите граждани.

Интересно е, че няма нито едно съобщение за закупуване или продажба на социални точки. Би могло да се каже че в тази страна корупция няма.

Страница на статията : 0102
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !