Тестовете на мРНК ваксина срещу ХИВ демонстрират 78% ефективност при животните

Offnews Последна промяна на 11 декември 2021 в 09:00 207 0

tt

Разработена е нова ваксина на базата на мРНК, която се базира на същия принцип, на който се изготвят ваксините срещу COVID-19. Учените са на мнение, че именно тази технология ще даде възможност да бъдат преодолени повечето медицински проблеми от последните четири десетилетия. На този етап доклиничните експерименти са изключително перспективни, демонстрират необходимата безопасност и високата ефективност на този подход.

Огромните усилия на учените от различни държави в разработването на ефективна ваксина срещу ХИВ засега не дават желаните резултати. Това си остана една недостижима цел и след 40 години упорита работа. Но всичко може да се промени благодарение на новата мРНК ваксина, която включва в себе си няколко функции и може да преодолее недостатъците на другите експериментални ваксини.

мРНК вече се използва във ваксините срещу COVID-19 на Pfizer и Moderna. Но вместо в тях да бъдат заложени инструкции за спайковия протеин на коронавируса, новата мРНК ваксина доставя кодирани инструкции за създанието на двата ключови ХИВ протеина - Env и Gag. Те не могат да предизвикат инфекция поради липсата на пълния генетичен код на ХИВ, но от гледна точка на човешката имунна система съответстват на целия геном на ХИВ.

Експериментите върху лабораторни мишки показаха, че само две дози от новата ваксина предизвикват създаването на неутрализиращи антитела при всички животни.

Виж още за:
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !