СЗО свиква инзвъредно заседание заради новия щам на коронавируса

Offnews Последна промяна на 26 ноември 2021 в 17:26 2971 0

WHO

В република Ботсвана, която се намира в южната част на африканския континент, бе открит нов вариант на COVID-19, който е обозначен като B.1.1.529. Този щам има над 50 мутации с над 30 промени в спайковия протеин на коронавируса. Много от тези мутации бяха откривани в другите варианти на SARS-CoV-2, включително и в Делта варианта, но новият щам счупи всички рекорди по броя на мутациите. Той включва няколко промени, които му придават повишена устойчивост срещу антителата, а това понижава ефективността на ваксините. Останалите мутации го правят по-заразен от всички откривани досега щамове на новия коронавирус.

Учените предполагат, че тази разновидност на SARS-CoV-2 е възникнала в човек с отслабен имунитет, най-вероятно, някой с ХИВ. Малко по-късно се появи нова информация, за регистрирани десет души заболели от новия щам. Три случая са в република Ботсвана, шест в Южна Африка и един жител на Хонконг, който се е заразил с B.1.1.529 след пътешествие до Южна Африка.

Световната здравна организация свика извънредно заседание за днес, петък. Медицинските експерти ще обсъждат до колко е опасен този щам и какво следва да се предприеме в близкото бъдеще.

Вече започнаха тестовете за проверка устойчивостта на вируса към имунната система на ваксинираните хора. Първите резултати трябва да излязат след около две седмици.

Виж още за:
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !