СЗО се обяви срещу необоснованото хакване на гени

Offnews Последна промяна на 13 юли 2021 в 11:43 5735 0

гени

Световната здравна организация (СЗО) издаде два нови доклада с препоръки и етични насоки към международната изследователска общност, свързани със съвременната генетика, подобна на нашумялата напоследък технология за хакване на гени CRISPR. Според СЗО всяко редактиране на човешки гени, несвързано с медицинска необходимост, е нежелателно.

Докладите се обявяват и срещу всякакъв вид генетична редакция на зародишите, при която хората искат да предадат една или друга черта на децата си. Организацията препоръчва вместо това вниманието да се съсредоточи върху генетичните промени, които биха могли да лекуват някои видове заболявания.

В допълнение СЗО се стреми да гарантира, че генните терапии ще бъдат разпределени равномерно по целия свят. Много често в по-бедните страни се провеждат клинични изпитвания. Терапиите, до които се достига обаче се продават на високи цени в по-богатите държави.

Подобно на други международни договори, докладите на СЗО се сблъскват с редица проблеми. За сега те имат доброволен характер, извън който не е ясно как ще бъде гарантирано прилагането им.

Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !