Стотици притежатели на бионични очи могат да загубят зрението си понеже производителят фалира

Offnews Последна промяна на 17 февруари 2022 в 18:34 573 0

Close up of Asian women's eyes

Преди около седем години се появи информация по какъв начин на британските пенсионери и на някои незрящи хора частично е върнато зрението с помощта на специалните очила на компанията  Second Sight, при които се използва имплантирането на бионичен сензор. Но сега тази перспективна компания фалира. Стотици хора, притежатели на тези бионични очи, са изложени на риск да изгубя зрението си.

Използваните импланти при тези британци по безжичен път получават видеосигналите от камера, които са преобразуват в електрически импулси. Тези сигнали се подават към електроди, поставени на повърхността на ретината. Те тт своя страна стимулират останалите запазени клетки на ретината да ги приемат като източници на светлина. Мозъкът на пациентите постепенно се научава да интерпретира тези визуални сигнали и по този начин хората възвръщат своето зрение.

Този метод има различен успех при различните хора. Някои от тях започват да виждат само неопределени форми, но други виждат толкова добре, че уверено карат ски.

През 2020 година генералният директор напусна компанията, а след това повечето от специалистите бяха уволнени. Сега бе прекратена поддръжката на пациентите и на оборудването. Second Sight ще бъде погълната от голяма биофармацевтична компания, а пациентите с тези импланти се страхуват да носят тези устройства, понеже ако се повредят, вече няма кой да ги поправи.

Виж още за:
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !