Швейцарците гласуваха против намаляването на СО2 емисиите

Offnews Последна промяна на 15 юни 2021 в 15:19 6257 0

Swiss voters say ‘no’ to carbon tax

По време на Националния референдум жителите на Швейцария върнаха закона, който имаше за цел по-нататъшното съкращаване на изхвърлянето на парникови газове в атмосферата. Срещу този закон гласуваха 51,6% от жителите. Той предвижда въвеждането на нови данъци за изкопаемите горива, както и увеличаване цените на самолетните билети. На швейцарците не се хареса увеличението на данъчната тежест и възможното "нарастване на бюрокрацията". Освен това много от тях са на мнение, че в глобален мащаб техните усилия ще бъдат незабележими, понеже емисиите на Швейцария са едва 0,1% от световния обем.

За тоталното намаляване на въглеродните емисии правителството на Швейцария състави така наречения "Закон за СО2". Проектозаконът бе одобрен от долната и горната камара на парламента, след което остана да получи съгласието на швейцарските жители по време на организирания национален референдум. Законопроектът предвижда въвеждането на най-различни мерки, засягащи наземния и въздушния транспорт, строителната промишленост и производството.

Но един от основните моменти на законопроекта е значителното увеличение на тарифите за въглероден диоксид. Швейцария е с една от най-високите цени на СО2 в света: 106 щ. долара за един тон въглероден диоксид. Новият закон предвижда двойно увеличение на тази цена - 236 щ. долара.

Зелената партия, която е основен поддръжник на новия закон за климата заяви, че е победило лобито на нефтените и газови компании.

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !