Шефът на Microsoft обяви, че Google „ръководи“ Интернет

Стоян Ненов Последна промяна на 04 октомври 2023 в 08:03 674 0

Satya Nadella

Снимка Microsoft

Шефът на Microsoft обяви, че Google „ръководи“ Интернет

Няма съмнение, че интернет търсачката на Google е най-популярната в света. Тя се използва от милиарди потребители всеки ден и това е така години наред, като няма изгледи да се промени.

Търсачката превърна Google в IT гигант, който е сред най-големи и богати компании в света. Тя е и монополист в сегмента, което не се харесва на много регулатори. Сред тях са и тези на правителството на САЩ, които водят дело срещу Google с обвинения, че интернет гигантът злоупотребява с господстващата си позиция при търсачките и предприема поредица от стъпки, за да си гарантира, че няма да има конкурент, който да застраши позицията му.

Като част от делото биват разглеждани и обсъждани и отношенията на Google с други компании, както и отражението на позициите на Google в отношенията между други фирми. Така на изслушване бяха и ще бъдат привикани представители на множество IT компании, като вече се явиха директори от Apple и Microsoft. Сред тях беше и самият изпълнителен директор на Microsoft Сатя Надела, който беше разпитан обстойно, съобщава CNBC.

Той говори по няколко теми, включително развитието на търсачките, действията на Google, отношенията с Apple. „Всички говорят за отворената Мрежа, но всъщност има само Мрежата на Google”, казва Надела. Той допълва, че има предвид факта, че администраторите на интернет страниците масово оптимизират съдържанието си според изискванията на Google, за да се позиционират максимално високо в резултатите на търсачката.

Според прокурорите на няколко щата и адвокати на Департамента по правосъдия, Google блокира различните канали за дистрибуции на търсачки, като прави ексклузивни сделки с други компании да предлагат нейната търсачка по подразбиране в устройствата и услугите си. Такъв е случаят с Apple и нейните продукти.

Надела потвърждава, че Microsoft е искала да работи с Apple и заедно да развиват търсачката Bing и да я предлагат в устройствата на компанията. „Фокусирах всяка година от службата ми като изпълнителен директор да видя дали Apple ще се отвори… Имахме серия разговори с тях“, казва Надела.

Той казва, че Microsoft е била готова да позволи на Apple да използва технологиите на Bing и да ги представя като свои, както и да поеме цялата финансова тежест на проекта, включително до 15 млрд. долара загуба на година. В крайна сметка Apple използва Bing само за Siri, а от няколко години разчита изцяло на Google като търсачка по подразбиране за услугите си. Потребителите могат да настроят и друга търсачка, включително Bing, но трябва да направят това ръчно.

Надела казва, че въпреки трудностите Microsoft няма да се откаже от Bing. Той твърди, че не е нужно Bing да вземе огромен пазарен дял, за да е печеливш бизнес и вече търсачката носи добри приходи и е на печалба. Надела допълва, че Microsoft е инвестирала около 100млрд. долара в Bing и очаква ситуация, която ще има подходящи условия да „завземе“ още пазарен дял от Google. „Това е трудна игра за постигане на напредък, но никой не може да ни обвини, че не сме упорити“, коментира Надела.

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !