САЩ предлага да се забранят IoT модулите на китайските компании Quectel и Fibocom

Стефан Николов Последна промяна на 10 септември 2023 в 19:05 408 0

FCC

Снимка FCC

САЩ предлага да се забранят IoT модулите на китайските компании Quectel и Fibocom

Председателят на Федералната комисия по далекосъобщенията на САЩ (FCC) Джесика Розенворсел поиска от федералните агенции да разгледат възможността да декларират, че китайските компании, включително Quectel и Fibocom Wireless, представляват неприемлив риск за националната сигурност, според имейли, прегледани от Ройтерс. Според регулаторите, те представляват неприемлив риск за националната сигурност на страната.

Според Ройтерс и двете компании произвеждат решения за концепцията Интернет на нещата (IoT), които се доставят на американския и други пазари. В същото време на китайските Quectel, Fibocom и Sunsea се падат около 50% от световните продажби на IoT модули според статистиките към края на 2022 г. През месец август американските законодатели поискаха от FCC да добави тези компании към списъка на доставчиците, чиито продукти са забранени за сертифициране от FCC и които не могат да кандидатстват за федерално финансиране от САЩ. Според законодателите китайските клетъчни модули вече се използват в американското медицинско оборудване, транспортната и селскостопанската техника. Неприемливото е, че съвременните модели могат да бъдат наблюдавани и деактивирани дистанционно, потенциално дори директно от Китай.

Fibocom все още не е коментирала тази информация. Quectel от своя страна заяви, че няма достъп до данните на потребителите след доставката на комуникационните модули и че дистанционното управление на устройствата е възможно само чрез платформите на производителите на оригинално оборудване, в които се използват модулите. Освен това компанията официално заяви, че ще извърши одит на сигурността на своите модули чрез независимата компания Finite State.

FCC е изпратила писма до ФБР, Министерството на правосъдието, NSA и други агенции с призив за сътрудничество. Оборудването на Quectel и Fibocom може да бъде включено в т.нар. Corvered List, в който вече са включени десет китайски и една руска компания, включително Huawei, ZTE, Hytera, Hikvision и Dahua. В отделно писмо до законодателите FCC заявява, че въпросът се нуждае от допълнително проучване, като подчертава, че може да оттегли разрешението само по искане на агенциите, отговарящи за сигурността на САЩ.

FCC вече предприе редица мерки за ограничаване на използването на китайско оборудване в телекомуникационните мрежи на САЩ. По-конкретно, миналата година комисията одобри забраната за работа в САЩ на китайското подразделение на China Unicom в лицето на Pacific Networks и компанията ComNet. FCC подчертава, че предоставя на всички компании, вземащи решения за покупка на телекомуникационния пазар, "ясни сигнали" за безопасността на някои специфични продукти.

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !