Съдът на ЕС потвърди рекордната глоба на Google

Юлиян Арнаудов Последна промяна на 15 септември 2022 в 15:40 1323 0

EU Justice Couort

Снимка Transparency International/Flickr

Съдът на ЕС

Антимонополните битки с технологичните гиганти винаги се протакват с години. В Европа – дори повече от обичайното. Затова, като беше обявена рекордната глоба от 4.3 млрд. евро на Европейския съюз (ЕС) наложена на Google, беше ясно, че тепърва започват процедури на обжалвания и действия на институциите. Първият рунд в тази битка беше спечелена от Брюксел. Общият съд на ЕС потвърди повечето аргументи на Европейската комисия (ЕК), но смали сумата от 4.3 млрд. евро на 4.1 млрд. евро.

Глобата беше наложена след разследване на ЕК за злоупотреба с монополно положение на Google над мобилната платформа Android. Брюксел има серия от подобни действия срещу компанията, като това е най-голямата санкция. Общо, ЕК е наложила глоби за над 8 млрд. евро на технологичния гигант за последното десетилетие.

Потвърждение с корекции

Общият съд на ЕС потвърди законността на почти всички обвинения на ЕК към Google. Все пак магистратите намалиха глобата с 200 млн. евро до 4.1 млрд. евро. Причината е, че са открити нередности в анализа на регулатора и, че е било нарушено правото на технологичния гигант за справедлив отговор. ЕК обвинява Google, че компанията злоупотребява с господстващото си положение в платформата Android и налага определени рестрикции на производителите и мобилните оператори.

Те засягат най-вече изборът и инсталацията на интернет търсачка. Google, за които това е основен бизнес, задължават във всеки лицензиран смартфон с Android да се използва по подразбиране тяхната платформа за търсене. Освен това, технологичният гигант също така налага и инсталацията на браузъра Chrome. Ако производителите и операторите не спасят тези изисквания, те няма да имат достъп до магазина за приложения Google Play и да използват името Android. Ситуацията е такава с Huawei, но при тях това е породено от санкциите, които САЩ наложиха през 2020 г.

По същото дело ЕС обвини още Google е платила на големите производители и оператори, за да инсталират ексклузивно нейната търсачка. Това е точката, в която Общият съд на Съюза не е намерил достатъчно доказателства в анализа на ЕК. Оттук идва и намаляването на глобата. Третата точка е свързана със забраната на Google на производителите да инсталират всякакви приложения и версии на Adnroid, които не са одобрени от компанията.

Последствията

Сега, Google трябва да се съобрази с решението на ЕК да прекрати незаконната практика, максимално най-бързо. Технологичният гигант има още един шанс – да обжалва на втора инстанция, което вече е Съдът на ЕС. Google обяви, че тези действия противоречат на техния бизнес модел, както и, че „Android предоставя повече избор на потребителите, а не ги ограничава“.

Ако не получи подкрепата на Съда на ЕС, Google ще трябва да предостави при инсталацията на смартфоните, потребителите да избират своите основни търсачки. Компанията предложи подобен ход миналата година, заедно с изоставянето договорите за ексклузивност с оператори и производители. Победата в Европа, може да се отрази и върху подобни дела, които САЩ водят срещу Google.

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !