Расте броят на мутациите на коронавируса, за които ще са необходими нови ваксини

Offnews Последна промяна на 18 януари 2021 в 17:03 6759 1

TOPSHOT-BRAZIL-HEALTH-VIRUS

В началото на месец януари тази година бразилски учени публикуваха в сайта virological.org първите данни за възникнало ново огнище на COVID-19 в регион, в който две трети от населението вече са преболедували тази болест. Тринадесет от 31-та проби взети в Манаус в средата на месец декември миналата година се оказаха нов щам, на който бразилските учени дадоха името Р.1. Необходими са нови изследвания, но според направените анализи, причината за препълването на болниците е това, че на Р.1 не действа имунитетът изработен от предишния щам.

Учените сериозна се обезпокоиха, когато през месец декември 2020 година броят на случаите от COVID-19 в Манаус, Бразилия,  отново започна да расте. Според събраните данни, три четвърти от населението на този град вече са преболедували от COVID-19, а това е повече от достатъчно, за да се изработи колективен имунитет. Но болниците отново започнаха да се препълват.

Новите варианти на коронавируса започнаха масово да се появяват в новините откакто в края на миналата година във Великобритания бе открит щамът В.1.1.7, който е по-заразен от SARS-CoV-2. Но сега се появи още по-сериозна заплаха -  нови варианти, които са състояние да спрат действието на вече изградения човешки имунитет срещу  коронавируса. А това означава, че все повече хора, които вече са преболедували от COVID-19, отново могат да се заразят и че вече одобрените ваксини може да се наложи да бъдат обновени.

Засега не е ясно какво ще бъде влиянието на новите щамове върху пандемията. Напълно е възможно в Манаус пикът на заболеваемостта от COVID-19 да няма нищо общо с новия щам Р.1 -  иам голяма вероятност това да е просто отслабване на имунитета. Наблюденията на отново заразените от COVID-19 продължават.

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

24.02 2021 в 12:07

[…"> в интензивните отделения и увеличава смъртността от COVID-19. Освен това, новият щам е частично устойчив към […">