"Продължителността на защитата срещу COVID-19 бързо намалява със следващите дози ваксини"

Offnews Последна промяна на 07 април 2022 в 16:43 471 0

Fourth vaccine dose protects elderly from Covid but protection wanes quickly: Study

Израелските медици публикуваха нова научна работа, в която са публикувани резултатите от изследванията и направените предварителни изводи за ефективността на втората бустерна доза на ваксината на Pfizer/BioNTech, като се уточнява, че става дума за четвъртата поред ваксинация. Изследването е направено с няколко групи пациенти на възраст над 60 години, като тази категория се счита за най-уязвима към COVID-19. Учените допълват, че изследванията продължават и е възможно през следващите месеци анализите леко да се променят с въвеждането на новите данни.

Изводите на израелските медици са, че втората бустерна доза от ваксината на Pfizer/BioNTech осигурява защита от развитието на това заболяване в продължение на само четири седмици, след което нивото на защита рязко пада. Защитата на тежко протичане на заболяването продължава малко по-дълго - до два месеца. Но всъщност това е времето, в продължение на което се правят медицински наблюдения на хората на възраст над 60 години, които са получили втората бустерна доза срещу COVID-19. Възможно е това време да е по-дълго.

Учените уточняват, че поради подбраната точно определена възрастова група не може да се каже какво е влиянието на втората бустерна доза върху по-младите хора. Предстоят нови изследвания.

Виж още за:
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !