Приложението за хора с увредено зрение на Microsoft вече е достъпно за Android

Мария Иванова Последна промяна на 07 декември 2023 в 12:54 966 0

Seeing AI

Снимка Microsoft

Seeing AI

Приложението на Microsoft - Seeing AI, което помага на хората с нарушено зрение, вече е достъпно за Android и може да се изтегли безплатно от Google Play Store. Целта му е да позволи на незрящите да разберат повече за света около тях с помощта на камерата на своя смартфон и генерирано от изкуствен интелект аудио описание.

За да използват тази функция, потребителите трябва просто да насочат камерата на телефона си към обект или сцена. Приложението анализира изображението и генерира детайлно аудио описание, което се възпроизвежда на потребителя. По този начин хората с нарушено зрение могат да прочетат пощата си, да идентифицират различни продукти, както и да добият представа за дадена снимка, слушайки нейното аудио описание.

Seeing AI предлага различни функции, насочени към подобряване качеството на живот на хората с нарушено зрение. Сред тях е Short Text, изговаряща всеки текст, който се появи пред камерата като например етикети, улични знаци и други. Функцията People може да идентифицира намиращите се наоколо хора и да помогне на потребителя, когато иска да знае кой е в стаята.

При плащане в магазини или ресторанти може да се използва функцията Currency, идентифицираща различни видове валути. А Scenes позволява на потребителите да чуват къде се намират различни обекти и може да им помогне да се ориентитат в нова за тях среда. Seeing AI може също така да чете ръкописен текст като писма или бележки. Както и да идентифицира цветове на дрехи и други предмети.

Приложението на Microsoft е налично за iPhone и iPad още от 2017 г. Актуализираните му версии за Android и iOS включват подобрени функции като по-детайлни описания на снимки и възможност за задаване на въпроси относно сканиран документ. По този начин потребителите могат да се информират какво е включено в менюто на ресторанта или каква е цената на даден артикул от касовата бележка, просто като насочат камерата на смартфона си към тях.

Създателят на приложението - Сакиб Шайх посочва в своя блог публикация, че Android има над 3 млрд. активни потребители по целия свят и въвеждането на Seeing AI в тази платформа ще предостави на общността на незрящите още една възможност да улеснят ежедневието си. Той допълва, че обратната връзка от потребителите е много важна за бъдещите версии на приложението и новите подобрения, задвижвани от изкуствен интелект.

Seeing AI се появява за Android по повод Международния ден на хората с увреждания - 3 декември. Приложението вече е налично на 18 езика, като Microsoft планира да увеличи техния брой до 36 през 2024 г.

През последните години други технологични гиганти също пуснаха продукти, насочени към потребители с нарушено зрение. Приложението Lookout на Google например помага на незрящите да идентифицират обекти и да четат документи, използвайки камерата на телефона си.
Функцията на Apple - Point and Speak чете на глас текстови етикети, докато хората сочат към тях. А Door Detection на iPhone и iPad помага на незрящите да намерят вратата, когато се намират на ново и непознато за тях място.

Вижте повече в прикаченото видео:

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !