При преболедувалите COVID-19 се наблюдава аномална активност на имунната система

Offnews Последна промяна на 17 януари 2022 в 18:32 475 0

Long COVID patients show abnormal immune activity 8 months post infection

Промените в организма, причината за които учените все още не могат да обяснят, не зависят от тежестта на инфекцията, както и от наличието или отсъствието на симптоми на продължителен ковид. Авторите на сега представената научна работа считат ​​резултатите за много тревожни и все още не са готови да прогнозират какви ще бъдат последствията от тези събития.

Австралийски учени анализираха данните на 147 пациента, които са преболедували COVID-19 в различни форми през 2020 година. 20% от тях съобщават за симптоми на продължителен ковид. В продължение на осем месеца учените са регистрирали различните имунни протеини в кръвта на всички доброволци, за да оценят моделите на активност във времето, пише New Atlas. Контролната група се е състояла от излекувани  от други коронавируси пациенти, както и от здрави хора.

В началото учените са регистрирали значителни промени в шест специфични биомаркера. В периода до четири месеца нивото им е било приблизително еднакво при всички пациенти с COVID-19, но след това започва постепенно да намалява при хора без симптоми на продължителен ковид. Само че при пациентите с продължителен ковид то остава на високо ниво през всичките осем месеца.

Най-големите промени са наблюдавани при интерфероните от първи и трети тип, които обикновено се произвеждат в отговор на присъствието на вируса и изчезват след възстановяване.

 

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !