Потвърди се възможността за едновременно заразяване с два щама на SARS-CoV-2

Offnews Последна промяна на 12 юли 2021 в 13:20 4662 0

Covid: Woman aged 90 died with double variant infection

Клиничният случай с жена от Белгия се счита за първия официално потвърден факт на двойно заразяване, но са известни и други подобни събития. Засега не е ясно каква е ефективността на използваните към днешен ден ваксини срещу подобно инфектиране.

През месец януари 2021 година бразилски учени съобщиха за двойно заразяване на два пациента с два различни щама на SARS-CoV-2, включително и на най-опасния гама вариант. Месец преди това португалски учени заявиха, че са излекували 17-годишно момиче, което повторно се е заразило с новия щам на SARS-CoV-2 по време на лечението на заразяването с първия щам. А сега европейски учени публикуваха клиничния случай на 90-годишна жена, която е била едновременно заразена с алфа и бета вариантите на SARS-CoV-2.

Пациентката е била хоспитализирана с влошени респираторни симптоми и след няколко дни е починала. Известно е, че жената е живяла сама, а за нея са се грижили социални работници. Не е била ваксинирана срещу COVID-19.

По това време и двата варианта на новия коронавирус са циркулирали в Белгия и е напълно възможно тя да се е заразила от двама различни хора, носители на заразата. Засега не е ясно, дали това двойно инфектиране е оказало решаващото влияние за бързото влошаване на състоянието на пациентката. Все още няма и данни за ефективността на ваксините в подобни случаи. Започнаха спешни изследвания.

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !