Първите резултати от калифорнийския експеримент с ББД

Offnews Последна промяна на 06 март 2021 в 11:31 5888 1

Unconditional Basic Income

Редица водещи икономисти, финансисти, банкери, IT лидери и други специалисти от различни области категорично считат, че масовото въвеждане на изкуственият интелект ще доведе до силен ръст на безработицата. Бил Гейтс заяви в интервю за BBC, че "ИИ предизвиква голямо безпокойство", а преди време физикът Стивън Хокинг каза за Guardian, че „ИИ един ден ще се добере и до средния клас и ще остави работни места само за най-креативните“.  Милиардерът Майк Кубан сподели пред OZY Fest, че "в близко бъдеще ще има твърде много безработни, които ще бъдат заменени с нови технологии. Ако още сега да започнем да правим нещо, наистина ще имаме сериозни проблеми. В момента сме в преходен период и съвсем скоро ще станем свидетели на големи сътресения, свързани с ИИ, които нямат аналог за последните 30 години". Възможно е да бъдат разорени стотици милиони хора.

Към днешен ден роботизацията и автоматизацията отавиха без работа много хора и в бъдеще този процес ще се задълбочава. Едно от възможните решения на този наистина сериозен проблем е въвеждането на Безусловен Базов Доход (ББД). Идеята е на всеки пълнолетен всеки месец да се дава определена сума, която е достатъчна за неговата прехрана, обличане, плащане на наем и други основни неща, като няма каквито и да било условия за получаването на тези пари - те се заплащат независимо дали лицето работи или не, независимо с какво се занимава и какво върши, стига да е в рамките на закона.

Счита се, че по този начин хората ще престанат да се тревожат за бъдещия ден, ще станат по-креативни и интелигентни, ще се усъвършенстват и ще станат по-пълноценни. Заплащането на ББД трябва да идва именно от роботизираните фабрики и от секторите на икономиката, в които започна масовото използване на ИИ - в банките, застрахователните компании, кол-центровете и още много други сфери, където се извършват повтарящи се рутинни операции. И още, при въвеждането на ББД ще стане ненужна армията от чиновници, чиито услуги за разпределяне на помощите вече няма да са необходими.

Идеята за ББД има много поддръжници, но и противници, които са на мнение, че има държави, които не са дорасли за подобно нещо и техните жители само ще харчат тези пари, ще мързелуват и изобщо няма да се развиват.

Това е и причината в на практика всички развити, както и в някои много бедни държави да бъдат правени експерименти с краткотрайното въвеждане на ББД. В края на тази седмица излязоха резултатите от първия експеримент с ББД в Калифорния, които показаха, че ежемесечните плащания, въпреки очакванията на скептиците, повишават заетостта и подобряват психологическото здраве на населението. Това са междинните данни, като окончателните резултати ще бъдат публикувани следващата година, когато този експеримент приключи. Интересно е, че ще може да се види какво влияние е оказала COVID-19 пандемията на ББД.

През месец февруари 2019 година кметът на калифорнийския град Стоктън с население от 300 хиляди души реши да проведе малък ББД експеримент и започна да плаща на 125 случайно избрани бедни семейства по 500 щ, долара месечно. В Калифорния за бедни се считат хората с годишен доход под 46 хиляди щ. долара. Избрана е и контролна група от 200 души, живеещи в сходни условия, но без изплащане на ББД.

В продължение на две години тези 125 семейства получаваха тази сума без каквито и да било условия, независимо от обстоятелствата и дали конкретният човек работи или не. Проектът се финансира от частни благотворителни фондове, а анализът е направен от специалистите на университетите на Тенеси и Пенсилвания.

Една от главните цели на експеримента SEED (Stockton Economic Empowerment Demonstration) е да се разбере, дали наистина ББД може да доведе до намаляване на безработицата.

Междинните резултати от ББД експеримента SEED показаха, че нивото на пълна заетост сред получателите на ББД нараства много по-бързо в сравнение с хората от контролната група. В началото на експеримента 28% от получаващите ББД са имали постоянна работа. След една година 40% от тях вече са трудоустроени. В контролната група в началото 32% от хората са имали работа, а след 12 месеца този процент е 37.

Аналитиците обясняват тези числа с премахването на материалните препятствия за получаване на желаната работа - хората са получили възможност да се откажат от краткотрайната временна работа и да използват свободното си време за подобряване на знанията, да посещават специализирани курсове и по такъв начин да разпределят своите ресурси, че да си намерят постоянна и добре заплатена работа, както и да получат повишение.

Така например, един от участниците в експеримента SEED е посещавал необходимите курсове и е получил желаната длъжност. На друг ББД е дал възможност да завърши обучението си и след това да получи лиценз, който му дава възможност да работи като брокер на недвижими имоти.

И още, получателите на ББД демонстрират съществено подобрение на психическото състояние и много по-голяма удовлетвореност в сравнение с контролната група. За някои от участниците в SEED допълнителните 500 щ. долара са дали възможност да си платят задълженията по кредитната карта и по този начин техният стрес значително е намалял.

Експериментът SEED започна през 2019 година и ще продължи до 2021-ва. Окончателните резултати ще бъдат публикувани в края на 2021 година и ще включват данни за влиянието на COVID-19 пандемията върху благополучието на хората и върху ББД.

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

10.03 2021 в 14:47

[…"> на този наистина сериозен проблем е въвеждането на Безусловен Базов Доход (ББД). Идеята е на всеки пълнолетен всеки месец да се дава […">