Първият форум в България за прилагане на блокчейн в публичния сектор ще се проведе на 12 май

Offnews Последна промяна на 19 април 2022 в 21:03 2051 0

class_startup

Дигиталният портфейл за идентичност, възможностите за бързо и лесно верифициране на дипломи в други държави, проследяване на документи и използването на блокчейн като „дигитален нотариус“ ще са сред темите на събитието

 

Как гражданите да си върнат контрола върху личните данни чрез блокчейн, какво може да спечели обществото ни от въвеждането на иновации като европейския дигитален портфейл за идентичност, как блокчейн може да се използва като „дигитален нотариус“ и как в бъдеще нашите дипломи и други документи ще могат да се верифицират автоматично в други държави, без нужда от преводи и легализация – това са част от темите, които ще бъдат засегнати на предстоящата конференция “Блокчейн и бъдещето на публичните услуги”.

Тя ще се проведе на 12 май в София и е първата инициатива в България за представяне възможностите на децентрализираните технологии като катализатор за трансформация и модернизация на публичния сектор. Събитието се организира от Посолството на Франция в София и е част от инициативите свързани с френското председателство на Съвета на Европейския Съюз. Съорганизатори са Сдружение Startup Factory и Френският институт в София. Конференцията ще бъде открита от Н. Пр. Флоранс Робин - посланик на Франция в България. Министърът на електронното управление Божидар Божанов, евродепутатът Ева Майдел и високопоставени представители на европейски институции ще вземат участие в събитието и ще изразят своята позиция за областите на приложение на блокчейн в публичния сектор. Форумът ще отрази и гледната точка на бизнес и НПО сектора, като представители на блокчейн екосистемите в България и Нидерландия ще аргументират ползите от използване на децентрализираните технологии за подобряване на публичните услуги.

Основната част на “Блокчейн и бъдещето на публичните услуги” ще започне с презентация на г-жа Райна Стамболийска - носител на награди и международно признат експерт, изследовател, консултант и автор в областите на киберсигурността и етичното хакерство. Конференцията включва четири панела, като първият ще дискутира блокчейн като технология допринасяща за активно гражданско участие и директна демокрация. Следващите два панела ще разгледат инициативите на европейската сцена, които демонстрират практичното приложение на децентрализираните технологии за по-удобни, по-ефективни и по-сигурни публични услуги.

Специално внимание ще бъде обърнато на европейския портфейл за дигитална идентичност като средство за връщане на контрола на гражданите върху данните. Последният панел има за цел да провокира открит диалог относно предизвикателствата пред прилагане на блокчейн в администрацията и възможните пречки и съпротива. Заключителната част на събитието ще се фокусира върху промяната в парадигмите след навлизането на технологии, които дават възможност за преодоляване на монопола на държавните и публичните институции като единствен доставчик на удостоверителни, социални и други услуги.

Конференцията привлича внимание върху Европейската блокчейн инфраструктура (European Blockchain Service Infrastructure - EBSI). Консорциумът, който развива българската част от EBSI ще презентира целите на тази европейска блокчейн мрежа и възможностите да направи услуги като апостил, признаване на дипломи, проследяване на документи и други, по-евтини и леснодостъпни. България вече поддържа “възел” от Европейската блокчейн инфраструктура и в следващите месеци ще са налични първите инструменти и приложения, които могат да се ползват от български граждани и администрацията за по-ефективни трансгранични публични услуги.

Участието в събитието е безплатно, но е необходима предварителна регистрация. Повече подробности и програма са налични на страницата на конференцията: https://startupfactory.bg/bg-blockchain-conference-12-may-2022/

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !