Открит е нов механизъм за защита от COVID-19

Offnews Последна промяна на 25 май 2021 в 17:25 6001 0

SARS-CoV-2

Японски учени откриха неизвестен досега молекулярен процес, който погася репликацията на вируса SARS-CoV-2. Това откритие показа и нов биомаркер, по който може да се прогнозира и изхода от болестта.

Новият защитен отговор срещу SARS-CoV-2 бе открит от екипа на университета в Хокайдо. Към днешен ден вече е ясно, че индивидуалните реакции към новия коронавирус силно се различават и затова учените положиха огромни усилия да открият причината за тези събития на молекулярно ниво. Тяхното изследване показа, че централната роля в този молекулярен механизъм играе рецепторът RIG-I, който засилва имунния отговор срещу SARS-CoV-2. Научната работа е публикувана в сайта на университета.

Първите експерименти с клетки от човешки бял дроб показаха, че RIG-I сдържа репликацията на SARS-CoV-2 и е изключително ефективен в качеството на биомаркер, с помощта на който може да се определи вероятното протичане на болестта COVID-19. Работата на самия механизъм се осъществява от хеликазен домейн, който взаимодейства с вирусната РНК и блокира фермента, благодарение на който се осъществява репликацията на вируса.

Оказа се, че недостигът на RIG-I предизвиква засилване на репликацията на коронавируса SARS-CoV-2 и обратното - намаляването на репликацията на новия коронавирус зависи от работата на RIG-I.

Проведените наскоро нови експерименти показаха, че експресията на RIG-I е един от най-добрите параметри за прогнозиране изхода от боледуване от COVID-19. Това дава възможност за изграждането на нови стратегии за лекуването на тази опасна болест.

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !