Откриха нов клас лекарствени препарати срещу SARS-CoV-2 и другите коронавируси

Offnews Последна промяна на 25 юни 2021 в 15:49 5576 0

New class of compounds found to block coronavirus reproduction

Новото лекарство намалява активността на протеин, който е необходим за репликацията на новия коронавирус. Проведената терапия демонстрира понижаване на вирусното натоварване до 90%. Учените за пръв път виждат подобен антивирусен ефект при лекарствените препарати от подобен клас.

Откритието е направено при изследването както на безобидни, така и на пандемични коронавируси. Учените от университета на Ню Йорк откриха, че репликацията на коронавируса в инфектираните човешки клетки изисква определени химични промени, които се осъществяват от протеина METTL3, съобщава изданието EurekAlert. Другите два човешки протеини YTHDF1 и YTHDF3 също играят много важна роля в този процес.

След това медиците са разработили METTL3 инхибитор, който получи името STM2457 и го тестваха на култури с белодробни клетки, заразени както с новия коронавирус SARS-CoV-2, така и с обикновения коронавирус, който предизвиква простуда (HCoV-OC43).

Само една доза от новото лекарство демонстрира рязко понижаване на вирусното натоварване: над 90% за SARS-CoV-2 и малко над 80% за простудния коронавирус.

"Нашите резултати за първи път в медицината показват, че химическият инхибитор METTL3 демонстрира мощен антивирусен ефект по отношение на всички коронавируси, както и вирусите като цяло" - заяви съавторът на научната работа Ян Моор. Специалистът е на мнение, че това е изключително важна стъпка в разработването на нов тип лекарства, блокиращи жизнения цикъл на всички коронавируси.

Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !